Bucuresti - Frankfurt, fara pasaport

"Stimati calatori! Pentru fluidizarea traficului, va invitam sa folositi si ghiseele destinate cetatenilor Uniunii Europene. Va multumim pentru intelegere!"

Acesta a fost cel dintai sfat pentru romanii adunati in Aeroportul International „Henri Coanda” din Capitala in prima dimineata din 2007.

Realitatea nesperata

Calatorii au inteles si s-au ingramadit inspre porti cu pasaportul la inaintare, parca tematori de un eventual refuz, desi stiau ca se daduse liber la buletin. Alaturi de ei, reporterii EVZ au fost primii care au prezentat actul de identitate si s-au imbarcat in cel dintai avion de pasageri care a decolat din Bucuresti spre Europa, cu destinatia aeroportul din Frankfurt, Germania.

Plecati din Botosani cu destinatia Londra, sotii Prelipcean incearca sa se odihneasca in sala de asteptare: au facut Revelionul aproape de Piata Romana, in asteptarea autobuzului 783.

Traiesc duble emotii: prima calatorie cu avionul si intrarea in UE. Pasaportul ramane principalul document. Au auzit ei ca in Marea Britanie sunt ceva probleme. „Baiatul ne-a recomandat sa avem si buletinul, si pasaportul la noi”.

Domnul Bujorel Prelipcean marturiseste ca nu spera sa prinda momentul in care prezentarea pasaportului la plecarea in Occident sa devina o alternativa: „In ‘89, spuneam ca o sa pice Ceausescu, dar nu ne asteptam sa cada si comunismul”. A picat pana la urma totul, il completeaza sotia: mai intai odioasele cozi, apoi barierele pentru tinerii care nu se puteau realiza unde si cum voiau.

Buletinul, un fel de gluma

E ora 4.20. Chestorul Nelu Pop, seful Politiei de Frontiera, vorbeste grav, in fata unei camere de luat vederi, despre importanta integrarii. Cu biletele in pasapoarte, oamenii isi vad de cozi. Nici urma de buletine.  Pentru cei mai multi, sa prezinte actele de identitate li s-ar fi parut o gluma, de aceea nu le scot nici la imbarcare.

Ajungem in fata chioscurilor in care acum se poarta zambetele si urarile de an nou si nici urma de: „Care este scopul vizitei?”. Pentru ca suntem primii care „au indraznit” sa scoata cartile de identitate, primim si felicitarile „de rigoare” din partea sefului punctului de trecere a frontierei.

Primele nedumeriri europene

Pe alocuri, luminile oraselor par de sus semne de bucurie amortita. Dintre cei aproximativ 200 de romani care zboara spre Europa, cei mai multi doar schimba avioanele in aeroportul german.

Pentru noi, Frankfurt este insa destinatia. Ajungem la penultimul control. In fata cartii de identitate, vamesul e putin nedumerit. „Just a minute.” Dupa un scurt telefon inapoiaza documentele cu un zambet: „It’s OK”.

La iesirea din aeroport, un alt vames - aceleasi dileme. Studiaza documentele cu o dezamagire ce pare a se metamorfoza in uimire. Incercam sa-l lamurim ca suntem europeni. Accepta in cele din urma realitatea integrarii si ne raspunde sec: „Yes, I know” (Da, am aflat).

Acomodare

Pasaportul, masura de precautie

Renuntarea la formalitati va determina tot mai multi romani sa circule in tarile UE, crede comisarul-sef  Dumitru Haralambie, seful punctului de trecere a frontierei din cadrul Aeroportului „Henri Coanda”. Acesta estimeaza ca numarul celor care vor trece in 2007 prin aeroport va ajunge la 4.000.000, cu aproximativ 500.000 mai multi fata de anul trecut. Asta in conditiile in care 2006 a stabilit totusi un record prin cresterea traficului de calatori cu 600.000 fata de 2005. Comisarul apreciaza ca recomandarea legata de prezenta pasaportului vine din faptul ca nu toti vamesii straini stiu ca Romania si Bulgaria fac parte din Uniune.

O alta problema tine de perioada de „acomodare” cu documentele romanesti. Irlandezii au cerut ajutorul ofiterilor romani pentru a le prezenta cele trei modele de actele valabile in Romania. Un angajat va merge in aceasta saptamana la Dublin pentru a face „instructie” cu ei si pentru a clarifica eventualele nelamuriri.