Bucureşti, expresie a inconsecvenţei urbane

În câteva zile vom afla care este oraşul în care este cel mai bine să trăieşti.

Din Ardeal, prin Moldova, Dobrogea şi Muntenia, campania lansată de www.evz.ro, pentru a găsi oraşul din România cu cele mai bune condiţii de trai, a poposit în cele mai mari 15 oraşe din România.

Competiţia "Oraşul de vis" a început la Arad. Am traversat ţara şi am ajuns la Bacău. Ne-am odihnit în răcoarea oraşului de sub Tâmpa, pe străzile Braşovului, şi în apa rece a mării, la Constanţa. Am continuat cu alte 11 oraşe, unde am aflat care le sunt secretele şi avantajele pentru locuitori.

De la sărăcie la lux, un tur al Capitalei

Campania s-a oprit de o săptămână în Bucureşti. Aceasta este ultima noastră destinaţie: cel mai mare oraş din România, de la care avem pretenţia să fie nucleul dezvoltării economice, al impulsului în societate, să dicteze iniţiative originale şi constructive, în cultură, economie, educaţie, ori sănătate.

În ultimele zile am descoperit plusurile şi minusurile oferite de câteva dintre sectoarele Capitalei: sectorul 3, considerat cel mai bine organizat şi administrat, am trecut şi prin sectorul 1, cel mai bogat şi cu zonele luxoase ale Bucureştiului.

Sectorul 5 ne-a arătat ce înseamnă viaţa la periferie, în cele mai rău-famate cartiere. O parte dintre primarii acestor sectoare, inclusiv edilul Capitalei, Sorin Oprescu, s-au alăturat campaniei "Oraşul de vis" şi au vorbit, în exclusivitate pentru campanie, despre plusurile şi minusurile sectoarelor, le-au promovat şi au prezentat soluţii la problemele pe care locuitorii le-au remarcat.

Între cizme de cauciuc şi pantofi de lux

Bucureştiul este un oraş al contrastelor, în care clădirile din zonele rezidenţiale fac umbră cartierelor sărace. Niciun sezon nu pare potrivit pentru a trăi în Capitală. Vara, asfaltul şi blocurile de betoane se încing sub un soare arzător.

Iarna, troienele de zăpadă îngheaţă traficul, iar între cele două extreme, ploile puternice şi reţeaua învechită de canalizare inundă frecvent zeci de străzi, iar trotuarele devin insule printre şuvoaiele de apă murdară. Contextul infrastructurii dictează, mai nou, şi moda vestimentară.

Cizmele de cauciuc, viu colorate sau cu imprimeuri, sau încălţămintea impermeabilă au devenit un accesoriu indispensabil. Nu mai miră pe nimeni doamnele la costum încălţate cu cizme colorate şi cu pantofii eleganţi pentru birou în poşetă. La fel cum nu mai miră pe nimeni discrepanţele sociale.

Capitala se prezintă ca un summum de şase oraşe într-unul. Sunt puţine frontiere imaginare care să ţină la distanţă lumile aflate la poli opuşi. Luxul trăieşte în mijlocul sărăciei, arhitectura veche, acoperită de ridurile vremii şi vegetaţie abundentă ţine piept cu greu clădirilor noi, impersonale, tapetate de sus până jos cu ferestre imense.

Doar câteva zone păstrează din aerul de odinioară al Bucureştiului: Calea Victoriei, cu clădiri monument, încărcate de muzicalitatea istoriei: Ateneul Român, Muzeul de Artă şi cel de Istorie.

Iar Centrul vechi, aflat în recondiţionare, renaşte din şantiere şi este invadat, seară de seară, de mii de bucureşteni şi turişti aflaţi în căutarea unei terase. În jurul acestui nucleu istoric vibrează viaţa agitată şi aglomerată, contraste şi multe pretenţii de la cel mai mare oraş al României.

APROAPE DE BILANŢ

O Capitală a tuturor

Doar câteva zile ne mai despart de aflarea marelui câştigător al campaniei "Oraşul de vis". Evz.ro îţi va dezvălui săptămâna viitoare ce se ascunde în haosul urbanistic în care se află Capitala.

Marţi, te va aştepta un reportaj din sectorul 2, în dormitoarele înghesuite ale clasei de mijloc. Reportajele din sectoarele 4 şi 6 te vor surprinde şi ele, iar vineri vei afla ce cred străinii despre traiul în Bucureşti.

În ultima zi a campaniei, înainte de aflarea marelui câştigător vom descoperi Bucureştiul prin ochii artiştilor. Intră pe www.evz.ro şi vezi care sunt oraşele participante în campanie. Clasamentul încă mai poate fi influenţat de votul tău.

Alege pe www.evz.ro oraşul pe care-l consideri demn să câştige titlul de "Oraş de vis". Aşteptăm de la cititori fotografii din Bucureşti, dar şi din celelalte oraşe, pe adresa orasuldevis@evz.ro.