Electrocentrale Bucureşti a convenit cu Romgaz să eşaloneze datoriile.
Astfel, de la 16 octombrie, bucureştenii pot avea apă caldă şi căldură în perioada iernii 2015 - 2016, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al ELCEN, Marcel Octavian Nicolaescu.
"Facem eforturi mari în perioada următoare cu contractele de energie electrică, respectiv bonusurile pe care le obţinem în piaţa de energie electrică. De asemenea, ne gândim la eşalonarea acestei datorii, dacă este cazul, eventual să depunem şi ceva garanţii, ipoteci pe anumite active din patrimoniul nostru, să eşalonăm această datorie în perioada următoare şi să putem să beneficiem de gaze pentru a furniza apă caldă şi căldură bucureştenilor. Eu sunt convins că vom rezolva. Am convenit cu Romgaz să facem această eşalonare ca de la 16 octombrie să avem gaze pentru toată perioada iernii 2015 - 2016", a spus Nicolaescu.
El a precizat că restanţele la Romgaz sunt determinate de faptul că nu au reuşit să încaseze partea de subvenţie care se aprobă de Consiliul General al Capitalei.
"Preţul gigacaloriei în Bucureşti are două componente. O componentă pe care o plăteşte cetăţeanul bucureştean, şi o plăteşte la timp, în termen, şi o componentă care este asigurată prin bugetul Consiliului General, care se aprobă odată cu bugetul pe întreaga Capitală. În fiecare an, bugetul acesta, care ar trebui să susţină 50% pentru cealaltă componentă, nu se aprobă decât cu minimum 200 - 300 de milioane (de lei - n. r.) în fiecare an. Înmulţiţi 8 ani, din 2008 până în 2015, datoria de bază, adică debitul principal, prin care noi am livrat marfă RADET, apă caldă şi căldură, noi n-am încasat 560 de milioane. La acestea, se adaugă dobânzi şi penalităţi care duc la aproape un miliard. Aici este vina Consiliului General de-a lungul anilor că nu bugetează mai bine pentru a asigura cei 50%. Datoria cea mai mare este la Romgaz", a explicat directorul general al ELCEN.