Bucureştenii, chemaţi să se scalde pe uscat

Ştrandurile de stat au ratat începutul sezonului. Deşi vremea s-a încălzit săptămâna trecută, oamenii pot face doar plajă lângă bazinele fără apă.

Dacă vreţi să faceţi baie, aduceţ i-vă apă de acasă, pentru că în ştrandurile primăriei încă nu s-a băgat! Aşa ar putea suna anunţurile de la bazinele publice din Capitală. Administratorii ştrandurilor Berceni, Ciurel şi Giuleşti - care aparţin de primărie - nu au reuşit să dea drumul la apă în bazine încă, deşi sezonul a început de o săptămână. Porţile lor sunt deschise totuşi, iar doritorilor nu le rămâne decât să se mulţumească cu o porţie de bronz.

Cât despre un raport al calităţii apei, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti, George Nicolau, ne îndeamnă să ne luăm gândul de la exigenţele impuse în diverse ţări din UE deoarece „legea nu prevede“ nicio obligativitate a administratorului de ştrand să-şi analizeze apa.

Sănătatea publică, ping-pong între autorităţi

Directorul Agenţiei de Sănătate Publică (ASP), Maria Niţescu, precizează că fiecare administrator este obligat să-şi managerieze propriul ştrand. „Ar trebui să aibă fiecare buletine, în care să fie notate încărcăturile microbiologice din apa bazinelor“, făcute chiar în fiecare zi, din momentul în care oamenii încep să populeze ştrandurile“. Din experienţele ASP ale anilor trecuţi însă, administratorii bazinelor încep să fie mai grijulii cu sănătatea clienţilor lor, de cele mai multe ori abia după ce primesc amenzi sau pe la jumătatea sezonului de scăldat.

Bălăceală în siguranţă, abia în două săptămâni

Inspectorii ASP au început un control săptămâna trecută şi vor recolta probe din toate bazinele Capitalei, private sau de stat. Abia după ce vor avea rezultatele de laborator, cetăţenii vor şti care sunt ştrandurile pe care ar fi mai bine să le evite. Cât despre lacurile Colentina şi Griviţa, în care se mai scaldă câte un bucureştean din când în când, directorul ASP spune că sunt adevărate focare de infecţie şi ar fi firesc să existe în acest sens şi nişte panouri în apropierea lor cu „Scăldatul interzis!“.

SOLUŢII

Unde se găsesc bazine cu apă şi instructori

> Complexul sportiv naţional „Lia Manoliu“ (bd. Basarabia, nr. 37-39, sector 2) are două bazine olimpice de 50x25 metri. Pentru copiii cu vârste între 5 şi 18 ani, există cursuri cu o şedinţă de o oră pe zi, timp de două săptă mâni. Preţul unui modul este de 120 de lei. Următoarele înscrieri se fac pe 16 iunie.

Abonamentele pentru adulţi costă 150 de lei, pentru 12 intrări, şi se eliberează numai pentru cei care stăpânesc bine înotul. Orarul este de 9.00-20.00, de luni până vineri.

> Bucharest Sport Club (str. Maior Coravu, nr. 34-36, sector 2). Limita de vârstă pentru copii este de 15 ani. În preţul abonamentelor de 200 de lei sunt incluse zece şedinţe a câte 50 de minute. Orarul este de luni până vineri, între 11.30 şi 18.30.

> Complexul Sportiv „Cara“ (bd. Nicolae Grigorescu, vizavi de Piaţa N. Grigorescu, sector 3) are cinci bazine: două de 0,50 m, pentru copii, iar pentru adulţi, bazine de 1,60 m, 1,80 m şi unul olimpic de 2,40 m. Ştrandul colaborează cu un instructor de nataţie, care predă cursuri de la începători la avansaţ i. La curs sunt admişi maximum zece elevi. Preţul unui modul se discută la faţa locului. Cei care nu doresc instructor pot avea acces nelimitat, în limita programului, timp de o lună, contra sumei de 150 de lei. Preţul unui singur bilet de intrare este de 10 lei. Programul este zilnic, între 8.00 şi 18.30. Din 15 iunie, se va deschide şi nocturna, între 21.00 şi 5.00.

> Complexul Sportiv Floreasca „Lucian Grigorescu“ (str. Aviator Popa Marin, nr. 2, sector 1) dispune de două bazine, unul pentru copii şi altul pentru adulţi. Intrarea se face numai pe baza unui abonament de 200 de lei. Costul acestuia acoperă fie 12 intrări, fie tot atâtea şedinţe a câte o oră, sub supravegherea unui instructor. Pentru copiii cu vârste între 4 şi 6 ani, cursurile se ţin marţi şi joi, de la orele 17.00 la 19.00, iar pentru cei care au peste 6 ani, de luni până vineri, de la 15.00 până la 17.00. Adulţii pot beneficia de un profesor, de luni până vineri, între 20.00 şi 21.00.

> Ştrandul Copiilor „Văcăreşti“ (Str. Pridvorului, nr. 25, sector 4) s-a deschis în acest weekend, cu program de la 9.00 la 18.00. Biletul de intrare costă 10 lei.

> Ştrandul Tineretului (Str. Primo Nebiolo, nr. 1, sector 1) va pune la dispoziţ ia celor interesaţi o piscină, de la 1 iulie.

Ştrandurile primăriei, fără apă

> Ştrandul „Berceni“ (str. Izvorul Oltului nr. 3, sector 4) este deschis zilnic între 9.00 şi 18.00, deşi nu are apă în bazine. Biletul pentru adulţi este 6 lei, iar pentru copiii mai mari de cinci ani, 3 lei.

> Ştrandul „Ciurel“ sau „Crângaşi“ (str. Virtuţii, nr. 24, sector 6) are program non-stop, însă, deocamdată, fără apă. Preţul este ca la Ştrandul „Berceni“.

> Ştrandul „Giuleşti“ (Calea Giuleşti, nr. 240, sector 6) este deschis zilnic între orele 8.00 şi 20.00. Adulţii pot face doar plajă aici, deocamdată, pentru 6 lei, iar copiii peste 5 ani - pentru 3 lei.

PĂREREA SPECIALISTULUI

Înotul ajută la dezvoltarea fizică şi psihică

Fondator al Clubului „Micii campioni“, în colaborare cu Federaţia Franceză de Activităţi Acvatice, Georgeta Sultana explică de ce este aşa de importantă activitatea acvatică de la vârste foarte fragede. „Înotul contribuie nu numai la dezvoltarea fizică armonioasă, ci şi la cea psihomotorie şi psihosocială“. Expertul în neonatologie subliniază că „înotul înseamnă un grad de inteligenţă emoţională mult mai ridicat, o imunitate mai bună, reflexe educate şi, nu în ultimul rând, mai mult oxigen“.