Bucureştenii, campioni la consumul în valută

În zece judeţe, creditele de consum în valută le depăşesc pe cele în lei.

Bucureştenii sunt lideri incontestabili din punct de vedere al valorii împrumuturilor destinate finanţării consumului luate în valută, potrivit statisticilor Băncii Naţionale a României. Creditele de consum luate în valută de aceştia însumau echivalentul a peste 9 miliarde de lei la finele lunii martie, iar cele în lei - numai 6,8 miliarde de lei. Consumul finanţat de împrumuturi în valută al locuitorilor Capitalei a avansat în primele trei luni cu echivalentul a 1,3 miliarde de lei.

În zece judeţe ale ţării, valoarea totală a creditelor de consum în valută o depăşeşte pe cea a împrumuturilor cu aceeaşi destinaţie, luate în lei. În afară de Bucureşti, pe listă mai intră şi Timiş, Sibiu, Sălaj, Maramureş, Constanţa, Cluj, Braşov, Bihor, Alba. Acestea s-au înmulţit în primele trei luni ale anului. La sfârşitul lui 2007, numai în Bucureşti şi în trei judeţe - Timiş, Sălaj şi Cluj - creditele de consum în valută le depăşeau pe cele în moneda naţională. Leul nu a fost doborât

La nivelul întregii ţări, creditele de consum în lei deţin încă supremaţia. Acestea însumau circa 33 de miliarde de lei la finele lunii martie, în timp ce finanţările de acelaşi tip luate în valută depăşeau 27 de miliarde de lei.

Finanţările în valută destinate susţinerii consumului au avansat mai repede decât cele acordate în lei. Preferinţa românilor pentru împrumuturile în valută este generată de costul mai mic al acestora. Dobânda anuală efectivă (DAE) medie la creditele de consum în lei a fost de 17,7% în martie. La cele de consum în euro DAE medie a fost de numai 10,79% în aceeaşi lună. REGLEMENTARE BNR se gândeşte să ia măsuri „Ne gândim în continuare şi la alte măsuri de descurajare a creditelor în valută şi vizăm în acest sens o cooperare cu băncile comerciale“, declara guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la începutul lunii mai. Cooperarea cu băncile făcea referire la propunerile unor bancheri de a opri acordarea de credite în valută sau numai pe cea a împrumuturilor de consum în valută. Ipotecarele în valută, care de obicei sunt acordate pe perioade lungi, sunt văzute de mulţi bancheri ca o opţiune justificabilă, având în vedere că urmează să adoptăm euro.