Bucureştenii, aşteptaţi la urne pe 19 iunie

Locuitorii Capitalei ar trebui să decidă cum va fi guvernată urbea în următorii ani. Pentru asta, vor avea de răspuns la 7 întrebări.

Peste 1,7 milioane de bucureşteni cu drept de vot sunt aşteptaţi pe 19 iunie la urne pentru a decide cum va fi guvernată urbea în următorii ani. Pentru asta, vor trebui să răspundă la nu mai puţin de 7 întrebări legate de reorganizarea administrativ-teritorială, dar şi de dezvoltarea Capitalei.

Motivul pentru care vor fi tipărite câte şapte buletine de vot pentru fiecare alegător: planul edililor sectoarelor 1 şi 4, Andrei Chiliman şi Cristian Popescu- Piedone, care presupunea includerea unei singure întrebări pe chestionarul de referendum, a picat, miercuri-seară, consilierii locali votând varianta propusă de aleşii democrat-liberali.

De ce şapte întrebări

Preşedintele PDL Bucureşti, Elena Udrea, a explicat demersul PDL prin faptul că cele şapte întrebări sunt "extrem de clare" şi acoperă, în mare măsură, tema principală a legii Capitalei. "Am fi făcut o mare greşeală dacă reduceam referendumul la o singură întrebare", a adăugat Udrea, potrivit căreia, prin aprobarea organizării acestui referendum li se oferă bucureştenilor "posibilitatea de a alege în mod real".

Pe de altă parte, în opinia primarului general, Sorin Oprescu, consilierii generali ar trebui să fie mai atenţi când votează o hotărâre, pentru că acest proiect a trecut cu titlul: "Proiect de desfăşurare a referendumului privind legea Capitalei", deşi întrebările nu au legătură cu proiectul de act normativ. Totuşi, Oprescu a admis că referendumul de pe 19 iunie este primul exerciţiu demo cratic care-i priveşte pe locuitorii Bucureştiului şi că "asta i-a speriat pe unii politicieni şi i-a făcut să ducă acest referendum în derizoriu".

Cât priveşte numărul întrebărilor şi, implicit, al buletinelor de vot care vor fi tipărite, edilul şef al Capitalei nu a agreat nici el ideea celor doi primari de sector (care propuneau o singură întrebare). Astfel, Oprescu a propus ca bucureştenii să răspundă la doar trei întrebări: "Sunteţi de acord cu desfiinţarea consiliilor locale?", "Sunteţi de acord ca primarul să fie ales de cetăţeni?" şi "Sunteţi de acord ca primarul general să fie ales de Consiliul General?".

Referendum de câteva sute de mii de euro

Potrivit unor surse municipale, organizarea referendumului va costa câteva sute de mii de euro, adică mult mai puţin decât campania de strângere de semnături derulată de Chiliman şi Piedone, ale cărei costuri s-au ridicat, potrivit unor surse din mediul politic, la aproape trei milioane de euro.

Şi, potrivit legii, pentru ca re ferendumul să fie validat vor trebui să se prezinte la urne jumătate plus unul dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale. Analistul Dan Andronic crede însă că prezenţa la urne va fi mai mică de 20%.

"Am fi făcut o mare greşeală dacă reduceam referendumul la o singură întrebare.", ELENA UDREA, preşedinte PDL Bucureşti

ŞAPTE BULETINE DE VOT

Şapte întrebări pentru bucureşteni

  1. Sunteţi de acord ca Bucureştiul să fie condus de primarul general, alături de Consiliul General?
  2. Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi o singură administraţie?
  3. Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi 7 administraţii?
  4. Sunteţi mulţumiţi de modul în care s-a dezvoltat Capitala?
  5. Vă doriţi o arhitectură unitară pentru tot Bucureştiul?
  6. Sunteţi mulţumiţi de curăţenia în Bucureşti?
  7. Sunteţi de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului din administraţia Bucureştiului?

VEZI ŞI:

  • Udrea: "Am fi greşit dacă reduceam referendumul la o întrebare"
  • Ponta: Întrebările pentru referendum par scrise de Tălmăcean
  • Referendumul privind Legea Capitalei, propus la jumătatea lunii mai
  • Şedinţă de urgenţă pentru aprobarea unui referendum privind Legea Capitalei