Electrocasnicele pun accent pe economia de energie, pe design şi pe nevoile specifice ale consumatorului.
Gătitul şi activităţile conexe acestuia vor deveni în deceniile următoare din ce în ce mai uşoare. Nu va fi nevoie decât să apăsăm pe câteva butoane, iar electrocasnicele vor face treaba în locul nostru şi mai bine decât noi.
În plus, se va pune foarte mult accentul pe protecţia mediului şi consumul de energie, iar la capitolul design nu va fi permis niciun fel de compromis.
Marii producători de electrocasnice au dezvoltat concepte avangardiste, menite să reducă la maxim energia consumată, atât de om, cât şi de aparat, şi să ofere consumatorului cât mai mult confort şi timp liber.
Conceptul de bucătărie „verde“
Greenkitchen este un concept de bucătărie care a preluat modelul circuitului naturii, optimizând utilizarea căldurii şi a apei prin procese care cresc eficienţa energetică cu până la 70%.
La prima vedere, bucătăria creată de specialiştii de la Whirlpool arată ca una normală. Ecosistemul tehnologic o diferenţiază însă, economisind până la 70% din energie şi redirecţionând până la 60% din apa şi căldura generate de unele electrocasnice către celelalte aparate sau funcţii ale eco-bucătăriei.
De exemplu, căldura produsă de compresorul frigiderului încălzeşte apa pentru maşina de spălat vase. Până vine apa caldă, cea rece şi curată e trimisă către un rezervor special şi tratată, astfel încât să poată fi refolosită la udatul plantelor, curăţarea podelelor sau în maşina de spălat vase.
„Adevăratele inovaţii constau în modurile creative de utilizare a tehnologiei existente sau disponibile în viitor şi într-o viziune diferită asupra modului în care electrocasnicele interacţionează într-un sistem integrat“, afirmă Giuseppe Perucchetti, Senior Vice President, Market Operations, Whirlpool Europe.
Cuptoare care gătesc singure
Plitele vitroceramice, care gătesc de două ori mai repede decât cele pe gaz, şi plitele cu inducţie, care funcţionează pe baza unui câmp electromagnetic, există deja, iar performanţele lor sunt continuu optimizate.
Cuptorul Inspiro, de la Electrolux, este în stare să gătească singur, indiferent ce fel de reţetă aţi încerca. Spre deosebire de predecesoarele sale, nu oferă doar câteva reţete predefinite, ci îţi lasă libertatea de a fi creativ. Puneţi ingredientele, setaţi genul de mâncare şi gradul de coacere pe care-l doriţi şi atât. Cuptorul cântăreşte ingredientele, anunţă când trebuie să folosiţi proba de carne (introdusă în mijlocul bucăţii) şi calculează timpul necesar pentru gătire. Inspiro costă 3.999 lei.
Frigidere multifunţionale
Frigiderul conectat la internet, care comandă alimentele care s-au terminat, este un concept deja uzual în multe ţări europene. Frigiderul vorbitor (dotat cu voice recorder), cu ajutorul căruia poţi lăsa mesaje vocale celorlalţi membri ai familiei, este deja comercializat de Beko
Acestea sunt doar câteva dintre inovaţiile ultimilor ani. Utilizarea lor este deocamdată o excepţie, dar în următorii ani ele vor deveni electrocasnice obişnuite în fiecare casă.
Bucătăria Sertar. Se concretizează într-un sertar, ca de birou, care funcţionează pe post de plită şi frigider. A fost inventat de Nojae Park, student la Universitatea Chiba, Japonia.
Scan Toaster. Este un toaster care poate fi conectat prin USB şi care imprimă ştiri, informaţii despre vreme şi fotografii pe feliile de pâine prăjită. A fost inventat de Chang, student la Universitatea Sejong, Coreea de Sud.
Coox, plită vitroceramică portabilă. Creată pentru a putea găti şi mânca oriunde, fără a trebui să rămâi în bucătă- rie. Poate deveni chiar şi o prelungire a mesei, atunci când ai musafiri. Electrolux Design Lab se află la a şasea ediţie şi este o competiţie internaţională anuală de design pentru studenţi şi tineri designeri, provocaţi şi stimulaţi să creeze soluţii inovatoare pentru aparatele electrocasnice din viitor.