Bruxelles-ul îi face praf lui Boc proiecţiile economice

Fără a învăţa din lecţiile de până acum, guvernul se hazardează din nou la estimări optimiste privind evoluţia economiei româneşti în 2010. Comisia Europeană e mai rezervată în aprecieri.

În timp ce premierul Emil Boc vrea să ne „liniştească” cu estimări optimiste privind mersul economiei româneşti în 2010, Comisia Europeană (CE) este mult mai prudentă.

Comisia atrage atenţia că o serie de ţinte incluse în Programul de Convergenţă al României pentru perioada 2009-2012, aprobat luni de guvern şi trimis spre avizare la Bruxelles - precum şomajul, inflaţia sau deficitul bugetar, pentru 2010 - sunt mai degrabă nerealiste.

Astfel, scăderea ratei şomajului la 7,7% în acest an, anticipată de guvern în Programul de Convergenţă, pare o ţintă mai degrabă optimistă în contextul etapei incipiente în care se regăseşte procesul de relansare economică, avertizează CE.

Estimări „favorabile” de creştere economică

De asemenea, deficitul bugetar din acest an ar putea depăşi ţinta asumată de guvern, de 6,3%. „Deficitul pentru 2010 ar putea fi mai nefavorabil decât cel proiectat în program, ţinând cont că unele dintre măsurile care au ca scop reducerea cheltuielilor, precum reducerea numărului de angajaţi din sectorul public, sunt dificil de realizat din punct de vedere social şi politic”, se arată într-un document publicat ieri, care conţine comentariile Comisiei asupra Programului de Convergenţă al României.

În ciuda prăbuşirii economice puternice de anul trecut a României, guvernul estimează pentru 2010 o revenire pe un plus de 1,3%, pentru a ajunge la 3,7% în 2012.

„Evaluate împotriva informaţiilor curente aflate la dispoziţie şi în ciuda rezultatului mai pesimist decât aşteptările din T4 2009, acest scenariu pare a se baza pe estimări de creştere uşor favorabile pentru 2010”, susţine Comisia. Totuşi, scenariul macroeconomic pentru 2011 şi 2012 pare a se baza pe estimări plauzibile de creştere.

Încasarea datoriilor Rompetrol, dificilă

De asemenea, ţintele pe termen mediu ar putea fi ameninţate de „potenţialul impact negativ al ciclului electoral asupra finanţelor publice”.

Un alt risc pe termen mediu reprezintă acumularea arieratelor la companiile de stat. CE mai arată că statul ar putea avea dificultăţi la încasarea datoriilor Rompetrol, plată cuprinsă în Programul de Convergenţă cu o contribuţie pozitivă de 0,47% din PIB.

Şi proiecţiile de inflaţie înaintate de Guvern pentru anii 2010, 2011 şi 2012 par optimiste, ţinând cont de evoluţia salariilor, de creşterea preţurilor la energie şi de posibile noi majorări ale preţurilor administrate, se mai arată în notele CE.      

NOU COD FISCAL

Bonurile de masă vor fi impozitate

Bonurile de valoare care se acordă cu titlu gratuit persoanelor fizice, precum bonurile de masă, tichetele cadou sau cele de carburanţi, vor fi scoase din categoria veniturilor neimpozabile, conform unui proiect de lucru al guvernului care modifică Codul Fiscal, citat de Mediafax.

Întrebat de acest lucru, premierul Emil Boc a declarat, ieri seară, că nu a fost informat despre propunerea de impozitare a bonurilor de valoare şi nu cunoaşte decât că în Ministerul Finanţelor se lucrează la un proiect de modificare a Codului Fiscal, neanalizat încă în guvern.

Totodată, impozitele percepute anual proprietarilor de nave de sport şi agrement de către autorităţile locale vor fi majorate cu până la peste şase ori, de la 0-800 lei la 800-5.000 lei.

Transportul cu taxiuri, spălătoriile auto şi interpretarea artistică se numără printre activităţile introduse într-o listă ce cuprinde 28 de servicii pentru care se va plăti impozit forfetar, potrivit aceluiaşi proiect, în care nu mai figurează touroperatorii sau centrele de fitness.

Cel mai mic impozit forfetar, de 2.000 de lei, va fi plătit pentru localurile de la sat care nu au o suprafaţă utilă mai mare de 10 metri pătraţi.