Duminică seara a avut loc la Bruxelles o reuniune de urgență, ca reacție la victoria lui Trump. Unele state al boicotat reuniunea, văzând-o un atac la adresa noii administrații de la Washington. Nu și România.
Imediat după anunțarea victoriei lui Donald Trump, miercuri, comisarul european pentru afaceri externe, Federica Mogherini, a convocat pentru duminică o reuniune de urgență a șefilor de diplomații din UE, deși o întrunire a acestora era deja programată pentru luni și marți.
Mesajul acestei convocări nu este greu de descifrat: victoria lui Trump este văzută ca o amenințare gravă la adresa UE, și așa șubrezită după Brexit, deci este nevoie de un pachet de măsuri de urgență pentru a contracara seismul transatlantic.
Însă birocrații de la Bruxelles au primit o scatoalcă răsunătoare: reuniunea specială, programată duminică seara, sub denumirea de „dineu informal” a fost boicotată de Franța, Ungaria și Marea Britanie. Bineînțeles, România, prin ministrul său de Externe, Lazăr Comănescu, nu a mișcat în front.
Șeful diplomației britanice, Boris Johnson, a anunțat sec că „nu vede utilitatea” unei asemenea întruniri, cel francez a invocat „motive de program”, iar maghiarul a catalogat ședința de urgență drept „isterică”.
O sursă din cadrul administrației britanice a declarat pentru Politico că întâlnirea programată pentru duminică seara a avut ca scop doar să provoace reacții de presă:
„Credem că totul este de ochii lumii. De ce să faci așa ceva duminică seara, când ai o întrunire deja programată pentru luni dimineață, decât dacă vrei să faci vâlvă în presă? Totul este ca să arate că îi rezistă lui Trump.”
Ministrul de Externe francez, Jean-Marc Ayrault, a declarat că alegerea lui Trump „nu i-a stricat somnul” și a afirmat că nefiind un „dineu de criză” nu poate participa.
El a adăugat că între Paris și Washington au fost deja stabilite punți pe baza intereselor comune:
„Vineri, președintele francez a avut o discuție telefonică cu Donald Trump, de șapte sau opt minute. A fost un prim contact, nu au putut acoperi toate subiectele. Însă cel puțin asupra unui lucru discutat au căzut de acord: lupta împotriva terorismului. Și aici, președintele Hollande a simțit că este unul dintre punctele asupra cărora Donald Trump manifestă cea mai mare determinare.”
La rândul său, ministrul de Externe britanic Boris Johnson a afirmat:
„Nu vedem rostul unei întâlniri suplimentare duminică, deoarece programul alegerilor americane a fost stabilit de demult. A avut loc un act de democrație, este o perioadă de tranziție și vom colabora cu actuala și cu viitoarea administrație pentru a obține rezultatele cele mai bune pentru Marea Britanie.”
Boris Johnson a fost primul ministru de Externe care a sunat să-l felicite pe Mike Pence, noul vicepreședinte ales american.