Brusc, firmele de deratizare bagă copiii în spitale, în toată țara! De la zero cazuri, la sute de copii otrăviți și doi morți. Cine ne pune micuții în pericol și de ce? EXCLUSIV

Printre multitudinea știrilor generale, un om informat nu are cum să nu fi remarcat ineditul din ultimele luni. Dacă până acum un caz de intoxicare prin substanțe de deratizare și dezinsecție era rarism, din noiembrie și până de curând astfel de incidente au curs într-una. De departe cel mai șocant a fost cazul din blocul de la Timișoara, unde o mamă și cei doi copii foarte mici ai săi au murit în chinuri groaznice, gazați cu o substanță neurotoxică. Evenimentul zilei a vrut să afle ce este dincolo de aceste fapte.

Sute de oameni spitalizați în urma unor deratizări făcute într-un mod inconștient

Poate părea o formulare dură, dar în fiecare caz al acestor deratizări care au băgat adulți și copii în spital și în urma cărora au murit trei oameni, anchetatorii au constatat că substanțele folosite au fost aplicate într-o formulă mult mai concentrată decât ar fi fost admis. De asemenea, nu s-au respectat timpii de acțiune și metodele de igienizare în urma aplicării acestor soluții. Coincidență sau nu, șirul de cazuri de intoxicații cu substanțe toxice s-a ținut lanț de la sfârșitul anului și până recent, ultimul incident similar având loc la sfârșitul lunii ianuarie, la Timișoara, după ce în Capitală, la Școala generală nr.133, mai mulți elevi au ajuns la spital.

Zilele trecute, jurnaliștii EVZ au primit un avertisment anonim: „Cazul copiilor intoxicați la Arad s-ar putea repeta la SIBIU, existând similitudini periculoase”. Ciudățenia acestor evenimente revoltătoare au prins, astfel, și mai mult contur prin această afirmație. Iar ancheta jurnalistică demarată conduce la o concluzie tulburătoare, pe care o supunem atenției autorităților statului.

Trecerea în revistă a cazurilor:

Copii morți la Timișoara

15 noiembrie 2019. În blocul cu 200 de apartamente s-a făcut dezinsecție și deratizare. Prima victimă, un bebeluș de 9 zile, a ajuns în stare gravă la spital și a murit la scurt timp. A doua zi, un copil de trei ani și apoi mama lui, de 29 de ani au ajuns la spital în stare gravă. Nici ei nu au supraviețuit. Situația a devenit critică. Mai mulți adulți și copii au ajuns la spital cu simptome asemănătoare. Autoritățile au decis evacuarea tuturor locatarilor din bloc. Imobilul a fost sigilat, iar specialiștii în apărare chimică și biologică au prelevat probe. Patronul firmei Bistim Dera, reținut pentru 24 de ore, este acuzat de vătămare corporală, ucidere din culpă și trafic de produse sau substanțe toxice. Acum este liber. La scurt timp, încă un bloc de locuințe din Timișoara a fost evacuat, după ce într-unul dintre apartamente s-ar fi făcut lucrări de dezinsecție și deratizare cu aceeași firmă care a făcut acțiunea și în imobilul în care cele trei persoane au murit și alte câteva zeci au ajuns la spital.

Soți intoxicați la Suceava

07 decembrie 2019. Două persoane, soț și soție, au fost duse la spital în urma unei acțiuni de deratizare pe scara unui bloc din Suceava. Potrivit ISU, pe scară sunt 18 apartamente, însă la 15 nu a răspuns nimeni. „Cele două persoane au fost transportate la spital pentru investigații suplimentare. S-a intervenit la fața locului cu o ambulanță SMURD TIM și una SAJ, precum și echipajul CBRN. În măsurătorile efectuate nu s-au găsit valori pozitive la substanțe toxice”, au transmis reprezentanții ISU Suceava.

Evenimentele au continuat, din păcate.

Liceul German din Arad:

13 ianuarie 2020. Zeci de copii au ajuns la spital din cauza substanţei folosite la deratizare. 11 elevi au avut nevoie de îngrijiri medicale. Doi dintre ei au rămas internați. Cursurile la Liceul German din Arad au fost suspendate în 13 ianuarie.

Copiii de la școala 133 din Capitală, spitalizați:

18 ianuarie 2020. Poliția Capitalei a deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă în cazul școlii 133. 23 de copii au ajuns ieri la spital cu dureri de cap și usturimi ale nasului și ochilor. S-ar fi intoxicat de la substanțele chimice răspândite în clase cu o zi în urmă.

Oamenii străzii evacuați dintr-un cămin, la Timișoara

28 ianuarie 2020. Alertă la Timișoara, la un adăpost de oameni ai străzii. Aproape 40 de persoane au fost evacuate de urgență după ce unul dintre cei aflați în clădire a sesizat un miros înțepător. În cursul dimineții, în clădire s-a făcut o deratizare și dezinsecție.

Accidente sau interese financiare? Surse: Fac masacru pentru bani!

„Incidentul de la ARAD cu intoxicarea copiilor de la liceul german, nu este un banal accident, ci are cauze multiple, incompetență și comportamentul total iresponsabil al celui care conduce firma ************ (n.r. numele a fost blurat deoarece nu există în acest moment o anchetă oficială în care să fie implicată firma la care se face mențiune sau patronul acesteia). Tolerat și incurajat de un grup de interese mult mai complex care îi netezește accesul la contracte cu bani publici,mult peste capacitatea tehic-umană și expertiza acestui agent economic. Personajul și firma sa sunt considerate „pușculite” politico-administrative care interfereaza în mod foarte interesant între putere și opoziție, un fel de grupare transpartinică”, transmite sursa pentru EVZ.ro. „După incidentul de la Arad, unde primarul a impus (n.r. firma care a făcut deratizarea) în condițile unei licitații extrem de controversate, încredințându-i contractul cu rezultatele văzute recent, la Sibiu conducerea primăriei, prin comisia de licitație, a depășit orice limită a ilegalului pentru impunerea aceleiași firme. Contractul nu a fost încă semnat, existând o acțiune în instanță (Curtea de Apel Alba) și o plângere penală a unei firme eliminate abuziv, însa sunt create premisele unor evenimente gen Arad, chiar mai grave. Astfel, făcând tot ce este posibil pentru a impune firma *******, comisia de licitație a încălcat fiagrant legea și a permis acesteia să shimbe, mult după depunerea ofertei (și anume în timpul evaluarii ofertelor), substanța din documentația tehnică pentru dezinsecție ,respectiv A —othrine Profî EC 250 cu Solfac Trio EC 200. Abuzul comisiei este incalificabil, textul de lege care reglementează această situație (anexa 2-HG 395/2016 art. 134 aliniatul 6) fiind foarte clar și prevăzând eliminarea ofertantului în cauză. Înlocuirea produsului de dezinsecție este nu doar ilegală din punct de vedere al legislației, însă conduce și la schimbarea totală, atât a ofertei tehnice, cât și a celei financiare”, spune sursa care ne-a pus la dispoziție mai multe documente care să ateste cele susținute.

Miza: milioane de euro

Punând cap la cap situația de la Arad cu restul cazurilor din mai multe orașe ale țării, numitorul comun este unul singur: nerespectarea caietului de sarcini și a indicațiilor stricte de folosire ale concentrațiilor din substanțele de deratizare și dezinsecție. Firmele contractate sunt nepregătite, oamenii trimiși pe teren nu respectă normele de folosire, iar miza, spun oameni care dețin firme în domeniu, ar fi sumele uriașe de bani alocate de primării pentru aceste servicii.

În Capitală, de exemplu, Primăria Municipiului București a alocat în 2018 aproape 6 milioane de euro pentru combaterea țânțarilor și a șobolanilor de pe spațiul public. De asemenea, milioane de euro au fost puse la dispoziția firmelor din orașele mari ale țării, inclusiv Arad și Timișoara.

Ancheta jurnalistică a EVZ va continua în demersul său de a demonstra că noua „modă” a intoxicației copiilor cu otravă de șobolani nu este o coincidență nefericită și că trebuie să se respecte caietul de sarcini realizat de specialiști în sănătatea publică. Bineînțeles, se impun niște controale serioase din partea instituțiilor statului cu astfel de atribuții. Instituții care nu au reacționat până acum, după atât de multe incidente.