BREXIT. Aproape 11.000 de ROMÂNI îşi desfăşoară afacerile pe terotoriul BRITANIC. Ce se va întâmpla cu aceştia

Dintr-o ştire din Business Magazin din 2014, aflăm că cea mai circulată rută aeriană din România este Bucureşi-Londra. După ce Marea Britanie a ridicat restricţiile de muncă şi nu a mai fost nevoie aşteptarea de câteva luni în vederea obţinerii permisului de muncă, interesul pentru capitala Marii Britanii a crescut considerabil.

Mai mult de 100.000 de concetăţeni au migrat spre Londra şi nu numai, în căutarea unui trai mai bun, dovadă stau datele Institutului Naţional de Statistică, ale căror cifre arată că Marea Britanie este singura ţară de destinaţie cu valori în creştere ale emigranţilor români. 

Printre zecile de mii de conaţionali după frontierele britanice, se află şi Ana Maria Oprea. Este o tânără de 30 de ani, lucra în Bucureşti ca redactor-şef, însă neajunsurile din Capitală au îndemnat-o către Londra. A găsit acolo un post de recepţioneră la un hotel  şi, spune ea, s-a adaptat foarte bine stilului de viaţa londonez, observând că Londra este un pol foarte important pentru forţa de muncă româneascaă. De când a ajuns la Londra, spune Ana Maria, trăieşte ca în romanele lui Jane Austen. Aşa a cunoscut un alt român, care „are o firmă de construcţii de mai bine de zece ani şi are contract cu supermarketuri precum Lidl, Asda şi Tesco şi îi merge foarte bine." Şi nu e singurul.

În comunitatea în care locuieşte Ana, românii conduc afaceri ca acasă. Ca domeniu de acitivitate, cel preferat este al construcţiilor, conform raportului „Enterprise and Innovation“ al companiei Makwana Consulting Ltd. Un procent de 15 % din cei aproape 11.000 de firme româneşti din Anglia au activităţi în construcţii şi imobiliare. 

În topul companiei de audit şi consultanţă fiscală PricewaterhouseCoopers, Londra ocupa în 2014  chiar primul loc în topul celor mai bune oaşse pentru afaceri la nivel mondial, cu mult peste Singapore sau chiar New York. La momentul de faţă, Londra ocupă un loc în top 5 oraşe şi în privinţa usurinţei cu care se derulează afacerile, însă ţi în ceea ce priveşte capitalul intelectual al forţei de muncă, scrie Mediafax.