Cercetătorii de la Harvard au descoperit o legătură între apariția depresiei și primele semne ale bolii Alzheimer și studiază acum felul în care pot să prevină instalarea maladiei în organism prin tratarea depresiei în fază incipientă.
Un studiu efectuat de o echipă de cercetători de la celebra universitate americană le oferă medicilor o breșă importantă în prevenirea apariției bolii Alzheimer. Mai exact, aceștia au reușit să descopere că depresia duce la o creștere a nivelului amiloidului cerebral, ceea ce până acum era considerat un indicativ doar pentru apariția Alzheimerului. Astfel, ei au reușit să facă o legătură între cele două afecțiuni și speră ca prin tratarea depresiei în fază incipientă să prevină declinul cognitiv, informează New Atlas.
„Studiul nostru arată că inclusiv cantitățile mici de amiloid cerebral influențează legătura între simptomele depresiei și abilitățile cognitive”, spune conducătorul studiului, Jennifer Gatchel.
Acesta susține că deși e încă greu să se tragă o concluzie concretă din moment ce studiul este încă în faza incipientă, datele strânse până acum arată că, în special când vine vorba de pacienții în vârstă, tratarea depresiei în fază incipientă poate ajuta la încetinirea apariției bolii Alzheimer.
„Simptomele depresiei pot fi printre primele schimbări sesizabile ale demenței în fază incipientă. Această perioadă poate fi o oportunitate pentru a monitoriza atent pacienții cu risc ridicat și pentru a introduce noi intervenii care să prevină sau să încetinească declinul cognitiv”, a explicat Gatchel.