Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și Grupul de Comunicare Strategică se contrazic în legătură cu rata de incidenţă cumulată în ultimele 14 zile de la nivelul municipiului București, fiecare dintre cele două instituții prezentând cifre diferite.
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) arată, în raportul privind situaţia infectărilor cu noul coronavirus în săptămâna 5-11 octombrie, că rata de incidenţă cumulată în ultimele 14 zile a ajuns, în București, de 3,11 la mia de locuitori. Conform raportului INSP, Bucureştiul este singurul oraş din ţară care a depăşit această rată a infectărilor.
Pe de altă parte, Grupul de Comunicare Strategică anunța luni că rata infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, este de 2,66 în București. Acest indice este raportat la o populație de 2.151.665 de locuitori.
Aceste informații sunt deosebit de importante, în contextul actual, deoarece de la pragul de 3 la mie, școlile intră în scenariul roșu și se poate decide carantinarea orașului.
În ultimele 24 de ore, la nivelul municipiului București au fost înregistrate un număr de 499 de noi cazuri de infecție cu noul coronavirus, după cum anunță Grupul de Comunicare Strategică, într-un comunicat de presă. În ultima perioadă, aproape zilnic au fost înregistrate peste 400 de infectări cu coronavirus în Capitală. În ultima săptămână, cele mai multe cazuri noi de infectare cu noul coronavirus au fost înregistrate la nivelul municipiului București - 3,561.
Prefectul vorbește de o eroare de comunicare
Prefectul Municipiului București, Gheorghe Cojanu, a declarat că informația furnizată de INSP este eronată și că instituția va reveni cu o rectificare. El a precizat că rata reală este cea prezentată de GCS. Prefectul a precizat că această eroare vine din informațiile legate de mărimea populației, care în statisticile INSP nu corespund situației reale. Prefectul a precizat că în București sunt mulți proprietari de locuințe care nu au domiciliul în Capitală și care locuiesc în alte județe.
„Raportarea de astăzi este la populația de aproximativ 2.153.000 de locuitori. Cei de la INSP au confirmat că este o greșeală și că au calculată o rată eronată și că o vor rectifica”, a precizat prefectul Gheorghe Cojanu.
El a precizat că în condițiile în care rata de incidență cumulată va depăși mai multe zile la rând nivelul de 3 la mie, atunci Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență se va reuni și va adopta măsurile ce se impun.
La rândul său, Monica Anisie, ministrul Educației a precizat, după întâlnirea pe care a avut-o la Prefectura Municipiului București că nu se impune trecerea școlilor în scenariul roșu deoarece se raporteză la datele furnizate de GCS.
Guvernul se reunește de urgență
Situația din ultimele ore arată că lucrurile au scăpat de sub control și este de așteptat ca Guvernul să ia noi măsuri. În această seară este programată o întrunire între premierul Ludovic Orban se întâlnește, astăzi, la Palatul Victoria, cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.
Cel mai probabil, după cum a precizat și premierul, în acest caz, în care coeficientul infectărilor a depășit pragul de 3 la mie, se așteaptă ca școlile să intre în scenariul 3, care prevede susținerea cursurilor online. De asemenea este de așteptat ca firmele să intre în telemuncă și să fie adoptate noi măsuri de restricție pentru populație.
INSP a anunțat marți că în săptămâna 5 – 11 octombrie, 35.4% din totalul cazurilor s-au înregistrat în București, Iași, Bacău, Timiș și Cluj, iar 27.6% din totalul deceselor au fost înregistrate în București, Prahova, Alba, Arad și Olt.
Și prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a spus săptămână trecută că, dacă rata de incidență ajunge la 3, atunci „se vor lua măsuri extreme”. El a vorbit că ne putem aștepta la impunerea stării de urgență de către CNSU.