Două nave militare rusești s-au apropiat de Insula Șerpilor, la mai puțin de 50 de kilometri de Delta Dunării. Din primele informaţii, se pare că ruşii le-au cerut celor de pe Insula Şerpilor să se predea. Ucrainenii nu vor să se predea şi sunt schimburi de focuri între combatanţi în aceste momente
UPDATE 2: Ministerul Apărării Naţionale (MApN) nu confirmă informaţiile referitoare la o posibilă agresiune rusească în zona Insulei Şerpilor. De asemenea, MApN a făcut precizări cu privire la interdicţiile de navigaţie impuse de Federaţia Rusă pentru navele comerciale care se îndreaptă către porturile ucrainene. „Din datele de monitorizare obţinute de structurile Forţelor Navale Române, rezultă că o navă militară rusă care se află în apele internaţionale ale Mării Negre, la limita de nord a Zonei Economice Exclusive a României (în afara acestei zone), deviază sau opreşte navele comerciale aflate în marş către porturile ucrainene”, se arată într-o informare a MApN.
UPDATE 1: Conform unei actualizări a publicației ucrainene Dumskaya, de la ora 12.13, atacul asupra Insulei Șerpilor ar fi fost respins de apărătorii ucraineni.
„Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că inamicul a încercat să debarce un asalt amfibiu pe Insula Șerpilor. Apărătorii au respins atacul și și-au menținut pozițiile”, se ara.
Insula Șerpilor se află la mai puțin 50 de kilometri de Sulina, fiind un punct strategic în Marea Neagră.
Știrea inițială:
Două nave militare rusești s-au apropiat de Insula Șerpilor, în apropierea apelor teritoriale românești. Pe Insula Șerpilor, care nu este locuită, se află mai mulți cetățeni ucraineni și militari din forțele de grăniceri. Conform informațiilor prezentate de posturile de televiziune, ocupanții navelor ar fi solicitat luptătorilor ucraineni din Portul Ismail să se predea.
Informația a fost confirmată de autoritățile ucrainene, conform cărora, „două ținte neidentificate s-au apropiat de Insula Șerpilor din Marea Neagră”. Acestea arată că este vorba, cel mai probabil de nave militare rusești. Membrii echipajului le-ar fi cerut grănicerilor să se predea.
Presa locală din Odesa a arătat că forțele navale rusești care se se apropie de Insula Șerpilor au folosit canalul de comunicare internațional pentru a-și formula cererile. Potrivit publicației Dumskaya, grănicerii din Ucraina au luat poziții defensive și sunt pregătiți să riposteze, în caz de atac.
„Grănicerii ucraineni au luat poziții defensive. Invadatorii le-au solicitat militarilor detașamentului de frontieră Ismail să se predea. Agresorul a folosit canalul de comunicare internațional pentru siguranța navigației”, se arată într-un raport citat de publicația din Odesa.
Importanța strategică a Insulei Șerpilor
Deși nu este locuită, Insula Șerpilor are o importanță deosebită din punct de vedere strategic. Ocuparea acesteia va permite Moscovei să revendice apele teritoriale din jurul insulei, care se întind pe 12 mile în mare. Informația a fost prezentată, încă de la începutul lunii februarie, de un raport întocmit de experți britanici, citați de Daily Mail.
În regiune sunt căi navigabile extrem de importante către orașele port Odesa și Kherson. Iar în condițiile în care Rusia va ocupa insula, aceste canale de transport maritim ar putea fi închise. Drept urmare, Ucraina ar fi izolată de piețele internaționale, iar economia sa va avea de suferit.