Ministerul Sănătății a anunţat că va pune pe siteul instituţiei lista spitalelor care au avut probleme de testare la controlul pe dezinfectante livrate de Hexi Pharma. Peste 400 de persoane solicitaseră, până vineri la prânz, Ministerului Sănătății să facă publică lista spitalelor la care au fost descoperite probleme în ceea ce privește soluțiile dezinfectante, a anunţat Cătălin Tolontan pe siteul tolo.ro
„400 de emailuri au sosit până azi, la ora 12, la Ministerul Sănătății, oamenii solicitând lista spitalelor care au avut probleme de testare la controlul pe dezinfectante. Inițiativa a aparținut sitelului vice.com, o platformă jurnalistică new stream. ”Avem deja sute de mailuri, vin tot timpul!”, a spus cineva din minister”, a scris Tolontan.
„Cele 150 de rezultate cu probleme, depistate de către spitale, sunt în acest moment refuzate publicului. Chiar dacă reprezintă doar 5%. Ministrul Achimaș a evitat să comunice numele spitalelor unde s-au găsit probleme. „Există o clusterizare a lor”, e tot ceea ce a spus ministrul, în traducere liberă însemnînd că în anumite orașe și județe s-au găsit grupate mai multe probe neconforme. Unde? „Nu putem spune, e o anchetă penală”, a răspuns ministrul. Joi, am insistat la Ministerul Sănătății să facă publică această listă. Mai ales că nu e o listă a panicii, de vreme ce ministrul a asigurat că s-au luat măsuri în fiecare spital unde există suspiciuni. „Unde s-au găsit probe neconforme, s-a mers până la stoparea folosirii produselor respective”, a promis Achimaș-Cadariu. Ieri am purtat următorul dialog cu un oficial din MS: De ce nu faceți, vă rugăm, publice datele? Nu putem, ne pare rău. De ce? Pentru că am primit o adresă de la Parchet în care ni se spune că aceste rezultate, precum și altele, sunt parte a anchetei penale? O secundă! De ce au procurorii acest drept, s-au făcut cumva testele la ordinul Parchetului, nu la ordinul ministrului Sănătății?! La ordinul ministrului Sănătății, evident. Dar avem acea adresă de la Parchet. Nu vă supărați, ce lege îi oferă procurorului puterea să secretizeze o chestiune de sănătate publică? Sincer, și eu cred că aveți dreptate. Dar așa a decis Parchetul”, a mai arătat jurnalistul de la Gazeta Sporturilor.
Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, anunțase miercuri într-o conferinţă de presă pe tema scandalului dezinfectanţilor că au fost efectuate 3.526 de teste, fiind verificate substanţe biocide şi de la alte firme, nu doar de la firma Hexi Pharma, incriminată că a diluat concentraţia dezinfectanţilor. Cadariu a spus că, în urma testelor de sanitaţie, doar 5% dintre probe au fost neconforme, adica 150 de teste.
Spitalul de Copii „Sf. Ioan" din Galați și încă un spital din același județ sunt două dintre unitățile medicale unde s-au găsit probleme în privinţa dezinfectanţilor. În aceste două unităţi sanitare bacteriile au supraviețuit și după aplicarea produselor Hexi Pharma. Însă Direcţia de Sănătate Publică nu pare mulţumită de rezultat şi reface analizele, informează B1 TV. Până atunci însă, dezinfectanţii au fost retraşi pe furiş.
”Potrivit medicilor, controlul a fost unul superficial și metodologic strâmb și Ministerul susține că Parchetul a secretizat lista spitalelor cu probleme. Lista e un bun public, nu poate decide un procuror s-o secretizeze. Sigur, Parchetul nu face anchetă la vedere, dar de ce nu ni se spune unde sunt cele 150 de probe? Noi am aflat că zece sunt în Galați, sigur la Spitalul de copil și la încă un spital din Galați, dar și la altele în județele limitrofe. E o informație despre sănătatea noastră, nu e treaba Parchetului să facă din ea un secret”, a declarat pentru B1 TV Cătălin Tolontan.