Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat luni o nouă schemă denumită SURE, care va ajuta cetățenii să își păstreze locurile de muncă și veniturile.
Astfel, vor fi ajutate şi întreprinderile în perioada aceasta de inactivitate generală.
Concret, este vorba despre o schemă financiară care conţine 100 de miliarde de euro pentru a ajuta guvernele să le ofere compensații salariaților din întreprinderile constrânse să-şi reducă programul de lucru.
De asemenea, în planul istoric au fost incluşi chiar și lucrătorii care desfășoară activități independente. Mai mult, Uniunea Europeană își consolidează și sprijinul pentru refugiații din Siria și persoanele vulnerabile din Irak, Iordania şi Liban, potrivit Radio România Actualităţi,
„Reporter: Arina Petrovici - Acest nou pachet constituie un sprijin deosebit de important în contextul actualei pandemii de coronavirus.
Prin intermediul său persoanele cele mai vulnerabile vor primi ajutor suplimentar, iar țările gazdă vor putea astfel să facă față mai bine în special provocărilor de sănătate publică.
Şeful diplomației europene, Josep Borrell, a subliniat că în cel de al 10-lea an al crizei siriene, care a dus la strămutarea a jumătate din populația țării, Uniunea Europeană continuă să fie alături de refugiații sirieni și de ţările vecine care îi găzduiesc.
Ajutorul european vine nu numai pentru a face față celor mai imediate provocări, inclusiv pandemia de coronavirus, dar și pentru a-şi dezvolta viitorul. Uniunea va continua să sprijine eforturile ONU pentru o soluție politică a conflictului sirian, va mobiliza ajutorul financiar necesar pentru Siria și țările vecine și va oferi o platformă unică pentru dialogul cu societatea civilă.
În acest context, Uniunea Europeană va găzdui în acest an cea de a IV-a conferință de la Bruxelles privind susținerea viitorului Siriei și a regiunii - a mai spus Josep Borrell.
La rândul său, comisarul european pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, a dat asigurări că Uniunea Europeană își intensifică asistența pentru țările care găzduiesc refugiați sirieni, în special pentru Iordania și Liban, dar și pentru alte state, ca un semnal de solidaritate cu populațiile cele mai vulnerabile în circumstanțe dificile, agravate acum de pandemia de coronavirus.
Pachetul, de aproape 240 de milioane de euro, este destinat în special unor sectoare critice pentru populațiile vulnerabile, precum asistența socială, sănătatea, educația sau protecția copilului.
Banii vor ajuta la întărirea rezistenței celor care se confruntă deja cu situații dificile pentru a face față mai bine provocărilor multiple legate de coronavirus, a explicat Olivér Várhelyi.
Cu acest pachet, Fondul de încredere a angajat peste două miliarde de euro în acțiuni concrete în regiune, ajutând din 2015 deopotrivă refugiaţii și țările gazdă și dublând ţinta stabilită inițial”, arată sursa citată.
Transcript realizat de Rador