PSD a votat legi populiste, legi care riscă să arunce România în cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani, susține președintele Iohannis.
Declarațiile președintelui Iohannis au fost făcute în contextul în care miercuri, în România, a fost înregistrat cel mai mare număr de infectări cu virusul chinezesc de la debutul pandemiei.
„Mâine va fi ultima zi în care se pot depune candidaturile pentru alegerile parlamentare. Intrăm în linie dreaptă pentru alegerile din 6 decembrie. Alegerile parlamentare sunt esențiale nu ca obiectiv în sine, ci pentru că reprezintă singura opțiune democratică validă care să ne dea un nou legislativ legitimat prin vot.
Alegerile nu trebuie amânate pentru ca un partid sau altul să se simtă mai bine pregătit. Ele trebuie să aibă loc la termen. E fundamental pentru modul în care vor gestiona pandemia, dar și pentru perioada post-pandemie, pentru reconstrucție, să avem o majoritate parlamentară solidă pentru reforme absolut necesare dezvoltării României”, a declarat Iohannis.
PSD aruncă România în cea mai gravă criză econimică
„Actuala majoritate PSD-istă e ilegitimă, nu mai reflectă voința reală a românilor. Ce a făcut această majoritate toxică din martie, de când ne confruntăm cu epidemia? A pus umărul la rezolvarea crizei? Nu, dimpotrivă. Majoritatea PSD-istă a blocat legi necesare pentru combaterea pandemiei și a adoptat legi populiste care ar putea arunca România în cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani.
Pentru a vedea nivelul de toxicitate, să nu uităm de ziua de ieri, când celebrul autor al OUG 13, Florin Iordache, a fost votat de Parlament ca președinte al Consiliului Legislativ”, a mai spus Iohannis.
„Actuala situație e îngrijorătoare, dar mă tem că pandemia nu va lua sfârșit nici în perioada următoare, cum fals lasă de înțeles unii. Un lucru e cert: mandatul parlamentarilor se termină pe 20 decembrie. După această dată, dacă nu au loc alegeri, parlamentarii nu mai pot vota legi organice, ci doar legi simple. Ar fi catastrofal pentru România într-o perioadă foarte gravă să nu avem parlament funcțional”, a mai spus șeful statului.
Reguli mai stricte pentru campania electorală
„Trebuie să facem tot posibilul ca România să nu rămână fără un Parlament fără puteri depline
Acum o lună au fost alegerile locale, o premieră nedorită de nimeni, un proces electoral în pandemie. Autoritățile au organizat foarte bine ziua votului din punct de vedere sanitar. Avem deci experiența acestui scrutin care ne permite să organizăm alegerile parlamentare
Campania electorală implică însă multă prudență și respectarea strictă a regulilor. Au fost stabilite reguli mai stricte, pentru a limita riscul contaminării.”