Primul test pe oameni al unui vaccin care ar putea opri pandemia de coronavirus a început luni în Statele Unite.
Un grup de 45 de voluntari va fi injectat cu vaccinul, la centrul de cercetare Kaiser Permanente din Seattle, potrivit BBC.
Vaccinul nu poate produce boala denumită Covid-19, produsă de coronavirusul din China, dar conține o copie inofensivă a codului genetic al virusului.
Experții spun că va dura mai multe luni pentru a afla dacă acest vaccin - sau altele care sunt în cercetare - funcționează sau nu.
Oamenii de știință din întraga lume se află într-o cursă contracronometru pentru găsirea vaccinului.
Iar primul studiu clinic pe oameni, finanțat de National Institutes of Health, sare peste o etapă de verificare care trebuie în mod normal efectuată - cea de a testa dacă vaccinul poate determina apariția unui răspuns imunitar la animale.
Dar compania de biotehnologie aflata în spatele acestui studiu, Moderna Therapeutics, menționeaza faptul că vaccinul a fost realizat în urma unui proces testat anterior.
Dr John Tregoning, expert în boli infecțioase la Imperial College London, a declarat că „acest vaccin folosește o tehnologie preexistentă”.
„Este produs la standarde foarte înalte, folosind lucruri despre care știm că sunt sigure pentru oameni, iar această parte a testului va fi foarte atent monitorizată”, a declarat acesta.
„Da, este foarte repede, dar este o cursă contra noului virus, nu contra altor cercetători, și este făcută în beneficiul întregii umanități”, a mai spus John Tregoning.
Vaccinurile obișnuite, cum e cel contra rujeolei, sunt făcute cu viruși morți sau slăbiți. Dar vaccinul mRNA-1273 nu este făcut din virusul care provoacă Covid-19.
În schimb, a fost folosit un scurt segment din codul genetic al virusului.
Acesta ar putea, se speră, să producă răspunsul imun al organismului, care să fie apoi capabil să lupte cu infecția reală.