Brazilia a descoperit "comoara din Atlantic"

Zacamantul Tupi aduce Brazilia in topul 10 al producatorilor de titei.

Recenta descoperire a unui gigantic zacamant de titei in largul coastelor din estul Braziliei a determinat aceasta tara sa ia in calcul o posibila aderare la Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), precum si construirea unui submarin nuclear.

Ambasadorul Braziliei in Arabia Saudita, Isnar Penha Brasil, a declarat ca a participat la summitul OPEC, desfasurat la finele saptamanii trecute la Riad, pentru a discuta cu oficiali ai organizatiei despre intentia tarii sale de a adera la aceasta, si ca o decizie in acest sens „va fi luata dupa ce vom sti care va fi capacitatea noastra de export”.

Brazilia a confirmat existenta si dimensiunile zacamantului din regiunea Tupi, precum si existenta unor campuri „promitatoare” in proximitate.

Totusi, exploatarea acestora la intregul potential nu va incepe inainte de anul 2013, din cauza costurilor ridicate si a faptului ca zacamantul se afla la o adancime foarte mare.

Compania de stat Petroleo Brasileiro SA, sau Petrobras, a estimat ca rezervele existente in Tupi ar fi de pana la 8 miliarde de barili de titei si ca productia initiala ar trebui sa depaseasca 100.000 de barili pe zi. Recenta descoperire plaseaza Brazilia in topul primelor zece tari ca rezerve de petrol (peste 14 miliarde de barili descoperite in ultimii cinci ani).

De asemenea, extractia zilnica insumata ar putea duce Brazilia in rand cu marii producatori mondiali, ca Venezuela sau statele arabe. De paza la zacamant

Ministrul brazilian al apararii, Nelson Jobim, a declarat ca descoperirea zacamantului justifica, in opinia sa, construirea unui submarin nuclear care sa pazeasca pretioasa resursa. „Cand ai o sursa naturala de bogatie foarte mare, descoperita in Atlantic, este evident ca ai nevoie si de un mijloc de a o apara”, a spus Jobim intr-o conferinta de presa la Rio de Janeiro.

Inaltul demnitar a adaugat ca tara sa, cea mai mare putere economica a Americii de Sud, are in vedere de cateva decenii construirea unui astfel de submarin.

OFERTA

Victorie a moderatilor la OPEC

Summitul OPEC s-a incheiat duminica la Riad, pe fondul unei diviziuni politice nete pe marginea actiunilor care ar trebui luate in fata slabirii dolarului, dar cu o declaratie prin care statele membre se angajeaza sa livreze clientilor lor din Occident cantitati „adecvate” de petrol.

Declaratia finala nu a inclus nicio referire la starea dolarului, asa cum ar fi dorit Venezuela si Iranul, aceasta fiind privita ca o victorie a „moderatilor” aliati ai SUA, condusi de Arabia Saudita. Atat inainte, cat si dupa summit, Iranul si Venezuela - doi inamici declarati ai Statelor Unite - au subliniat ca vor cauta initierea unei serii de „actiuni”, intre care s-ar putea numara stabilirea pretului in alte valute.