Bratianu al IV-lea

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a decis sa-si asume si sefia dipolmatiei.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a hotarat ieri sa-si asume conducerea Ministerului de Externe. Dupa ce i-a trimis sefului statului propunerea, el asteapta sa vada daca Traian Basescu va semna numirea sa interimara, pentru 45 de zile, in fruntea MAE.

Daca presedintele va accepta ca primul-ministru sa ocupe si functia de sef interimar al MAE, atunci Tariceanu se alatura liberalilor care, de-a lungul istoriei, au cumulat cele doua demnitati, deoarece Constitutia vremii o impunea. Este vorba de Ion Bratianu, Ion I. C. Bratianu si Dumitru Bratianu.

„Starea de incertitudine de la Ministerul Afacerilor Externe trebuie, intr-un fel sau altul, sa inceteze. Acestea sunt motivele pentru care astazi am decis sa preiau, pentru un timp limitat, cu titlu interimar, responsabilitatile ministrului de externe, pana cand acest blocaj se va rezolva”, a declarat Tariceanu.

Acesta va incerca sa acopere atributiile care revin ministrului de externe pana in momentul in care Curtea Constitutionala va da un verdict cu privire la refuzul lui Basescu de a semna numirea lui Cioroianu, adica pana la jumatatea lunii aprilie.

Din nou la mana lui Basescu

Totusi, primul-ministru nu va putea exercita interimatul la MAE decat cu acordul celui care a refuzat sa si-l dea pentru cel propus de PNL. Potrivit articolului 9 din Legea de functionare a guvernului, presedintele este cel care trebuie sa semneze si decretul de numire in functie a premierului ca ministru interimar la MAE.

Cu toate acestea, Tariceanu nu a ezitat ieri sa arunce din nou sageti catre Palatul Cotroceni. „Presedintele Basescu a respins aceasta candidatura (n.r. - a lui Adrian Cioroianu) fara sa invoce un motiv intemeiat, demonstrand astfel ca pune interesele si ambitiile personale mai presus de interesele nationale ale Romaniei si ale celor 22 de milioane de romani”, a declarat Tariceanu.

Prim-ministrul de externe nu este luat in serios

Social-democratii sunt de parere ca miscarea politica a premierului nu este decat „o noua faza a razboiului cu Traian Basescu”. „Tariceanu va incurca si mai tare problema cu care se confrunta Ministerul de Externe”, a declarat vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu.

"Pe Tariceanu il mai poate inlocui vicepremierul, si l-a mai inlocuit la sedintele de guvern, dar pe ministrul de externe nu-l poate inlocui”, considera deputatul UDMR Marton Arpad.

 Democratii cred ca Tariceanu ar fi trebuit sa faca o alta nominalizare dupa ce propunerea Cioroianu a fost refuzata de Traian Basescu. La randul sau, vicepresedintele PRM Lucian Bolcas a comentat ca este o decizie corect constitutionala, dar „este si un mijloc de presiune politica fata de Traian Basescu”.

„Este o miscare care tine mai mult de batalia dintre cele doua Palate, dar nu rezolva problema de fond”, a comentat si purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca.

Dumitru Bratianu

Fiu al stolnicului Constantin Bratianu si fratele liberalului Ion C. Bratianu, a fost prim-ministru al Romaniei intre 19 aprilie si 21 iunie 1881, timp de aproape doua luni, 10 aprilie-8 iunie, fiind desemnat si ministru al afacerilor externe.

Ion Bratianu

Prim-ministru intre 21 iunie 1881 si 13 aprilie 1888 si ministru al afacerilor externe in perioada 25 octombrie-15 decembrie 1885. A asistat in 1866 la demiterea lui Cuza si la alegerea Printului Carol I al Romaniei.

Ion i. C. Bratianu

A indeplinit de patru ori concomitent functiile de prim-ministru si ministru al afacerilor externe: 9 ianuarie-30 octombrie 1909, 8 decembrie 1916-28 ianuarie 1918, 14 decembrie 1918-26 septembrie 1919 si 21 iunie-24 noiembrie 1927.