În câţiva ani, braşovenii vor avea la dispoziţie un sistem virtual integrat care le va permite să acceseze informaţii care ţin de funcţionarea instituţiilor locale, să-şi obţină autorizaţii şi acte, să-şi plătească dările sau chiar biletele la teatru, din faţa calculatorului.
Primarul George Scripcaru şi secretarul de stat în Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Marius Fecioru, au semnat, azi, protocolul de colaborare privind realizarea proiectului „Braşov - Oraş digital“, un proiect integrat care poate accesa până la 200 milioane euro din partea Uniunii Europene, finanţare nerambursabilă.
„Este un proiect naţional, iar MCSI are atributul de a integra toate proiectele din oraşele în care există aceste protocoale de colaborare“, a precizat secretarul de stat.
Protocolul a mai fost semnat cu municipalităţile Târgu Mureş, Arad şi Cluj, însă ministerul doreşte includerea în proiect a „cel puţin 50% dintre oraşele cu peste 50.000 de locuitori din România“. În aprilie, va începe depunerea proiectelor la minister, care la rândul său va începe evaluarea acestrora, din luna mai.
„Braşovul va trebui să depună minimum zece proiecte, fiecare în valoare de cel puţin un milion de euro“, a explicat Marius Fecioru. Uniunea Europeană va finanţa toate costurile legate de fiecare proiect, cu excepţia TVA-ului. Durata de implementare a proiectului integrat este între doi şi patru ani.
Cinci obiective
Proiectul are cinci obiective, între care dezvoltarea unui portal de eGuvernare - un fel de ghişee virtuale care ar asigura accesul cetăţenilor la toate serviciile oferite de administraţia locală şi instituţiile publice, introducerea unui CityCard Multifunctional - care va fi distribuit gratuit şi va oferi cetăţenilor posibilitatea de a accesa resursele oricând, de oriunde, prin intermediul calculatorului, în mod securizat şi fără a afecta intimitatea celorlalţi - crearea unui parc tehnologic, cu facilităţi în special pentru companiile din domeniul IT.
De asemenea, este prevăzută asigurarea accesului public gratuit la internet prin dezvoltarea unei reţele wireless cu bandă largă de transfer, şi nu în ultimul rând, realizarea unei campanii de informare şi instruire a populaţiei.
Servicii on-line de la instituţiile publice
„Se doreşte dezvoltarea unui model uşor de externalizat şi implementat în cazul unui alt oraş şi interconectarea portalului municipal cu portalul naţional «eRomânia». Se doreşte implementarea aplicatiilor de eTax (plata taxelor şi impozitelor online), eCultura (promovarea potenţialului cultural la nivel local, eTurism (promovarea punctelor de interes la nivel local), eAdministraţie (dezvoltarea formularelor administrative electronice, informaţii despre deciziile Consiliului Local în timp real, etc), eEducatie (informaţii şi date de contact despre instituţiile de învăţământ din Municipiul Braşov şi programele educationale disponibile)“, a explicat Marius Fecioru.
Sau, mai concret, ideea este de a oferi o unealtă prin intermediul căreia cetăţeanul să aibă acces la toate serviciile de care are nevoie: „de la obţinerea certificatelor de naştere sau a cărţilor de identitate ori a adeverinţelor de tot felul şi până la plata taxelor şi impozitelor, a parcării, a abonamentul de transport în comun, sau urmărirea situaţiei şcolare a copiilor, fără a trebui să se mai uite în catalog“.
Potrivit secretarului de stat, recent a fost aprobată şi o ordonanţă de guvern care legalizează semnătura digitală inclusiv în relaţiile cu instituţiile, amănunt care nu mai face necesară plimbarea hârtiilor în original şi cu semnătură olografă.