Brasoveanul miliardar la intretinere

Nicolae Comisel din Brasov este, probabil, unul dintre romanii cu cele mai mari datorii la intretinere: 47.000 de lei, fara penalitati.

Daca se adauga si penalitatile (familia Comisel n-a platit din anul 1998), atunci datoria ajunge la aproape 100.000 de lei, adica un miliard de lei vechi.

La fiecare infatisare, alt judecator

„Nu au mai platit de mai bine de zece ani. I-am dat in judecata, am reusit sa recuperam, cu executor judecatoresc, cate ceva din datoriile pe care le aveau din urma pana in anul 1998, cam 10.000 de lei”, se plange Petru Vasilcoi, presedintele Asociatiei de Proprietari Branduselor 52 din Brasov. Au ramas de dat 47.000 de lei, plus penalitatile.

„Daca e sa calculam si penalitatile, ajungem la un miliard”, spune presedintele de asociatie. „Procesul a fost lung si ciudat. La fiecare infatisare, la recurs, era alt judecator. Oamenii astia au venit cu justificari de genul ca nu au serviciu, nu au din ce plati. Nu s-a scos apartamentul la vanzare, i-a obligat sa ne plateasca o parte din datorii. Asta se intampla acum doi ani”, spune presedintele asociatiei de locatari.

Intre timp, CET Brasov si-a angajat o firma de avocati care sa ajute asociatiile de proprietari sa-si recupereze datoriile de la rau-platnici. „Dar se misca greu. Le-am dat toate actele de acum un an”, se plange Vasilcoi. „Oamenii aia, proprietarii, nici nu mai stau acolo, s-au mutat undeva in Ilfov. Sotia mai vine o data pe luna sa-si ia pensia. Din ce am vorbit cu vecinii, cica ar sta feciorul lor acolo, dar si el e vazut foarte rar”.

Blocul datornicilor

Pe langa datornicul numarul unu, familia Nicolaie Comisel, asociatia are si alti datornici si trebuie sa recupereze in acest moment 468.000 de lei. Vasilcoi crede ca necazurile au pornit tocmai de la familia Comisel.

„Eu cred ca s-au luat dupa oamenii astia, au vazut ca nu platesc si nu au patit nimic, asa ca au inceput si altii sa nu plateasca”, spune Vasilcoi, care mai are o multime de procese. „Justitia din Romania nu ne este de prea mare ajutor. Si nici legile”, se plage acesta.

Astfel, desi furnizorul de caldura poate sa perceapa penalitati dupa 15 zile, asociatiile de proprietari o pot face doar dupa 30 de zile. „Pana anul asta a fost mult mai rau; puteam sa percepem penalitati doar dupa 45 de zile. Astea ne-au ingropat pe noi, penalitatile. Am ajuns sa umblu in tribunale sa recuperez datoriile CET-ului. Imediat o sa pot sa-mi iau examenul de avocat”, mai spune presedintele de la Branduselor 52.

Cu toate ca este printre primii datornici, asociatia primeste caldura de la CET. Doar in vara, furnizorul de agent termic a sistat apa calda catre asociatiile de proprietari cu datorii.

CET Brasov, societate aflata in subordinea consiliului local, are de recuperat de la rau-platnicii persoane fizice 13 milioane de lei. In urma cu doua saptamani, angajatii societatii au protestat in curtea uzinei din cauza ca nu si-au primit salariile la timp.