Primarul George Scripcaru ar mai „prinde“ un mandat. "Blat“ electoral la Braşov. Primarul George Scripcaru (PDL) stă cel mai bine în sondaje. Împotriva sa candidează un fost coleg de partid, Ion Mânzală (PRM, fost PD până recent), un amic Mihai David (PSD) şi doi profesori Carmen Tănăsescu (PNL) şi Alin Beţa (PC).
Scripcaru conduce Braşovul ca un adevărat „baron“, unele firmele „prietene“ sunt abonate la contracte publice.
Influenţa lui Scripcaru este atât de mare, încât ceilalţi candidaţi la primărie, consiliul judeţean sau consilii locale îl atacă doar pe celălalt pol de putere din judeţ, liberalul Aristotel Căncescu, candidatul PNL pentru CJ Braşov.
Municipiul Braşov are un buget de aproximativ 120 de milioane de euro pentru anul 2008.
George Scripcaru promite în fiecare primăvară proiecte urbanistice uriaşe: telegondole din centrul Braşovului spre gară şi spre Poiană, stadioane de 5 stele, arene de hochei şi parcări subterane de mii de locuri. Niciunul nu s-a realizat. Cu ocazia lansării candidaturii pentru mandatul 2008-2012, Scripcaru a anunţat că se va axa pe proiecte mai realiste.
Însă, progrese importante în administrarea urbei s-au făcut, cel puţin în comparaţie cu mandatul predecesorului său, actualul deputat Ioan Ghişe. Consiliul local a aprobat, în ultimii patru ani, împrumuturi de 60 de milioane de euro, din care 15 milioane de euro au fost folosite pentru modernizarea parcului auto al Regiei de Transport. Au fost modificate o serie de linii de transport, astfel încât în centrul istoric al oraşului urcă doar microbuzele. Alte 15 milioane de euro au fost folosite pentru asfaltarea străzilor.
Un credit de 30 de milioane de euro a fost folosit pentru mai multe lucrări de infrastructură (săli de sport şi corpuri noi pentru şcoli, poduri).
Scripcaru a reuşit scoaterea câinilor vagabonzi de pe străzi. Municipiul a renunţ at la colaborarea cu ANL şi a înfiin- ţat Agenţia Locală de Locuinţe, care oferă terenuri în condiţii mult mai avantajoase pentru muncipalitate.
Asfaltare cu un „singur sens“
Asfaltarea şi repararea străzilor din Braşov a fost concesionată, pe opt ani, firmei Vectra Service, deţinută de un prieten al primarului PDL, Marcel Butuza. Asta deşi, conform legii, asfaltarea nu face parte din serviciile publice ce ar putea fi concesionate de municipalitate.
Lucrările la ocolitoarea municipiului Braşov au fost câştigate, individual sau în consorţiu cu alte firme, de UMB Spedition, firmă patronată tot de un prieten PDL, Dorinel Umbrărescu, care a subcontractat primul tronson către firma lui Butuza. Tot firma lui Butuza este cea care a obţinut şi deszăpezirea în municipiu. Castelul Ştirbei din Braşov, aflat pe drumul spre Poiana Braşov, a fost achiziţionat tot de Butuza, la scurt timp după ce primăria a refuzat să-l cumpere de la moştenitorii care îşi redobândiseră bunul.
Institutul pentru Politici Publice a atras atenţia că în Consiliul Local Braşov, din cele 3.108 proiecte de hotărâre aprobate, doar două au venit din partea consilierilor. Lui Scripcaru i se mai repro- şează şi prietenia cu omul de afaceri local Maor Zinger, care şi-a majorat în mod miraculos averea în perioada mandatului său prin contracte publice.
Adversarii: dubioşi şi cuminţi
Poate că şi pentru că sub administrarea sa oraşul s-a dezvoltat simţitor, Scripcaru nu prea are contracandidaţi serioşi. PSD Braşov l-a propus pe Mihai David, fost secretar de stat în guvernul Adrian Năstase, finul lui Mugur Isărescu. David a devenit celebru când a fost cercetat penal, alături de Radu Sârbu, în afacerea privatizării societăţii Turism Bucureşti. De numele său este legată şi „Afacerea Aerotravel“. La sfârşitul guvernării Isărescu, firma unde David era acţionar a primit opt miliarde de lei vechi pentru a-i plimba prin lume pe câţiva parlamentari alături de copiii lor, în locul unor premianţi la olimpiadă.
Senatorul Carmen Tănăsescu (PNL), cunoscută în oraş mai degrabă ca şefă a inspectoratului şcolar, nu a fost implicată în scandaluri. Senatoarea duce o campanie „cu duhul blândeţii“, motiv pentru care nu este cotată cu prea multe şanse.
Vârstă: 42 de ani
Familie: căsătorit, un copil Profesie şi studii: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea de Vest Timişoara
Apartenenţă politică: PD, PDL
Avere: o vilă, adversarii politici susţin că deţine controlul trustului de presă Monitorul Expres - RTT, loial PDL
Puncte tari: bun manager, receptiv la idei noi
Puncte slabe: autocrat, firmele care îl susţin în campanie au contracte de la primărie
Vârstă: 46 de ani
Familie: căsătorită
Profesie şi studii: profesor de fizică, doctorand în fizică aplicată
Apartenenţă politică: PNL
Avere: apartament, teren intravilan Prejmer
Puncte tari: experienţă managerială (şapte ani şefă inspectorat şcolar, patru ani directoare la Biblioteca Judeţeană Braşov)
Puncte slabe: notorietate scăzută, dă impresia că e „moale“
Vârstă: 43 de ani
Familie: divorţat, un copil
Profesie şi studii: inginer TCM, doctorand în management
Apartenenţă politică: PSD
Avere: aproximativ 3 milioane euro
Puncte tari: experienţă managerială în domeniul public şi privat
Puncte slabe: nu cunoaşte oraşul, implicat în scandaluri cu banii publici