Braşov, oraşul lalelelor

Aproximativ 120.000 de fire de flori au fost plantate de braşoveni în parcuri şi la sensurile giratorii, cu ocazia zilei oraşului.

Muncitorii de la spaţii verzi, îndrumaţi de un arhitect peisagist au montat, ieri, ultimele 100 de jardiniere în care au plantat lalele.

În Braşov, acum, nu mai există intersecţie sau parc fără lalele. Dar fiecare aranjament a fost integrat într-un proiect. Culorile preferate sunt albul, galbenul, roşu, roşu papagal şi violet.

"Am conceput o structurare cu elemente de rocă, cu piatră de calcar", a declarat Roland Flamann, arhitect peisagist.

Lalelele au costat municipalitatea 150.000 de lei noi. După ce se vor ofili vor fi înlocuite cu alte 350 de mii de flori de sezon. Edilii spun că până la sfârşitul anului se vor cheltui 600.000 de lei pentru ca Braşovul să fie mereu "înflorit".

Braşovenii vor avea parte de patru zile pline de evenimente

Zilele Braşovului încep în această seară, la ora 18.00, în Piaţa Sfatului, cu o paradă, urmată de concertele susţinute de Smiley, Alex, Blondy şi Mandinga. Piaţa Sfatului va rămâne însă centrul concertelor şi al evenimentelor de artă pe tot parcursul sărbătorii. Mâine, de la ora 10.00, pe scenă vor evolua formaţiile elevilor braşoveni, ziua urmând a se încheia cu un concert Dalma, Corina Chiriac şi Compact, iar sâmbătă vor urca pe scenă Celia, Lavinia, Proconsul şi Direcţia 5.

Duminică, la ora 11.00, va începe tradiţionala paradă a junilor, care se va termina cu petrecerea de la Pietrele lui Solomon. În Piaţa Sfatului vor concerta Sofia Vicoveanca, Mariana Anghel, Sava Negrean Brudaşcu şi Dinu Iancu Sălăjanu. Tot în zona centrului vechi vor fi organizate Târgul de flori, Târgul Meşterilor Populari din România, Uliţa Vinului şi Uliţa Fructelor.

Festivalul medieval, care va începe astăzi la ora 19.00 cu asaltul Cetăţii vechi, va încerca să ofere amatorilor crâmpeie din atmosfera medievală a Braşovului. În fiecare zi, de la ora 12.00 şi până după ora 21.00, cinci cete de cavaleri se vor întrece în iscusinţa mânuirii armelor, în demonstraţii de dans, dar vor învăţa şi doritorii să lupte sau să tragă cu arcul. Fiecare seară se va încheia cu un concert de muzică medievală.

Muzeele şi instituţiile de cultură din subordinea primăriei vor organiza la rândul lor expoziţii şi spectacole tematice. Pentru organizarea festivalului, Primăria Braşov a alocat 300.000 de lei.