Brânza şi fructele româneşti, tot mai rare pe tarabe

Ploile abundente din ultimele luni au dat peste cap toate calculele de recolte făcute de fermierii şi producătorii autohtoni. Efectul final se va simţi tot în buzunarul românului.

Dacă nu este secetă, cele care distrug recoltele şi dezechilibrează piaţa agroalimentară din România sunt sigur ploile, după cum spun fermierii autohtoni. Ultimii loviţi de ploi sunt crescătorii de oi.

Potrivit lui Ştefan Nicolae, preşedintele Agrostar, anul acesta vom mânca mai puţine brânzeturi tradiţionale, precum telemeaua de Sibiu, şi asta doar din cauza vremii capricioase care a făcut ca producţia de lapte să fie aproape înjumătăţită faţă de anul trecut.

Cu 40% mai puţin lapte

"În 2009 s-a realizat o producţie de 50 litri lapte/cap de oaie, dar anul acesta producţia medie este de 30 litri lapte/cap de oaie. Un deficit de produse obţinute în sistem tradiţional, cum sunt telemeaua de Sibiu sau brânza de burduf, se va resimţi în lunile de iarnă", spune Nicolae.

La problemele cauzate de vreme se adaugă şi lipsa totală de sprijin din partea statului, care "vrea să distrugă activitatea de oierit şi să mâncăm doar produse din import", susţine şeful Agrostar. Singurul ajutor financiar de care beneficiază crescătorii de oi şi capre în 2010 este cel de 80,36 euro reprezentând plata directă pe cap de animal.

Faptul că producţia de lapte este mai mică îl confirmă şi producătorii din Sibiu care vând brânză în pieţele din Bucureşti. În Dobrogea dar şi în alte zone ale ţării, micii, fermierii se plâng că ploile din ultimele luni le-au distrus recoltele de roşii şi alte legume cultivate.

Nici caisele, perele sau piersicile nu au scăpat de furia norilor. Faptul că recoltele sunt mai mici decât în anii trecuţi se vede foarte bine în preţul pe care unii producători autohtoni îl practică în piaţă.

"Trebuie să le vindem ceva mai scump pentru că anul acesta au fost puţine, plus că acum avem şi concurenţă mare - fructelor venite din alte ţări", spun cei care vând în pieţele bucureştene.

Lipsa cerealelor afectează preţul pâinii şi al cărnii

Cerealele au fost şi ele afectate de căderile masive de apă, fapt care va duce la o scumpire a pâinii din toamnă. Lipsa cerealelor va influenţa şi piaţa cărnii, după cum afirmă Cătălin Lăpuşte, directorul general al Belcrin Development.

"Un lucru a devenit clar pentru crescătorii de porci: în următorul an nu vor avea furaje ieftine", spune Lăpuşte.

Potrivit lui, costul de producţie este singurul factor pe care crescătorii l-ar fi putut influenţa, dar în condiţiile actuale pentru a supravieţui aceştia vor trebui să-l ridice. Dacă va creşte preţul producţiei şi costul produsului din galantare se va mări. Mai mult, o scumpire a utilităţilor în viitorul apropiat va duce la noi majorări de preţuri.