Brâncuşi, la îndemâna copiilor

Expoziţia educativă „Pasărea ascunsă în piatră“, creată de departamentul „Atelierul copiilor“ al Centrului Pompidou în 1995, cu ocazia retrospectivei Brâncuşi, a fost donată vineri Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR).

Acest spaţiu-joc de 200 de mp, cu ansambluri de elemente inspirate de opera lui Brâncuşi, propune o introducere ludică în sculptura modernă: module din lemn care se pot asambla după modelul Coloanei fără sfârşit, o masă „tactilă“, un puzzle gigant, oglinzi magice sunt tot atâtea piese dintr-un alfabet al sculpturii brâncuşiene pe care copiii sunt invitaţi să le asambleze creativ.   Atelierul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 4 şi 14 ani, organizaţi în grupuri şcolare sau însoţiţi de părinţi. În luna decembrie, atelierul va fi deschis sâmbătă şi duminică, în cadrul programelor pentru familii ale MNAR. „Mânuind direct tot felul de volume şi de obiecte, copiii descoperă practic vocabularul plastic al artistului. Expozitia a călătorit în Franţa şi în străinătate cu mare succes la public. De acum înainte, ea îşi găseşte definitiv locul la Bucureşti, rămânând în permanenţă la dispoziţia tinerilor“, a subliniat Alain Seban, preşedinte, de câteva luni, al Centrului Pompidou, prezent la inaugurarea expoziţiei de la Bucureşti. Centrul Pompidou, orientat către Est

În opinia lui Alain Seban, Centrul Pompidou se deschide din ce în ce mai mult către arta Europei de Est, în special a României, destul de puţin cunoscută în Occident.

În 1956, cu un an înainte de a muri la Paris, Constantin Brâncuşi a lăsat statului francez întregul conţinut al atelierului său, cu operele terminate şi neterminate, schiţe, mobile, unelte, bibliotecă. Atelierul său a fost reconstituit aidoma, după voinţa artistului, şi se află în piaţa din faţa Centrului Pompidou din Paris.