În timp ce elevii din primele clase primare nu au manuale digitale nici până acum, ministrul Educației și editorii continuă cearta.
Scandalul manualelor digitale izbucnit anul acesta pentru cărțile destinate elevilor de clasa I și a II-a s-ar putea prelungi și anul viitor pentru școlarii din clasele a III-a și a IV-a. Problema manualelor digitale rămâne principalul măr al discordiei dintre ministrul Educației, Remus Pricopie, și reprezentanții Uniunii Editorilor din România (UER) care se acuză reciproc de rea-credință.
În urmă cu două săptămâni, ministrul Pricopie anunța că nu va aproba licitaţia pentru manualele de clasa a III-a până nu va rediscuta regulile pentru acest proces. El a mai declarat că în Ministerul Educaţiei Naţionale „se lucrează” pentru modificarea legislației: „deoarece sistemul actual nu este viabil”.
Claudiu Istrate, director executiv al UER, susţine că schimbarea de legislație anunțată de ministru va atrage după sine o întârziere a manualelor digitale şi anul viitor. Conform sursei citate, această nouă lege ar fi un truc al ministerului pentru a pasa responsabilitatea privind eşecul reformei digitale. Reprezentanții UER acuză Ministerul Educației că a urmărit să obțină o centralizare a achiziționării de manuale, în timp ce în alte state „şcolile sunt cele care achiziționează manuale, de pe o piaţă liberă şi concurenţială, având la dispoziţie o subvenţie din partea statului şi alte fonduri atrase pe plan local”.
Pricopie i-a catalogat pe editori drept „profitori” și a spus că introducerea manualelor digitale va continua.