Botoşaniul istoric intră în renovare

Botoşaniul istoric intră în renovare

Refacerea clădirilor şi a utilităţilor va costa circa 9 milioane de euro şi se va derula în următorii doi ani.

În maximum doi ani de zile, Centrul istoric al municipiului Botoşani va avea o nouă faţă, renovată cu bani europeni. Peste şapte milioane de euro din partea UE se vor investi, începând din acest an, în reabilitarea şi consolidarea clădirilor, refacerea aleilor şi amenajarea unei zone pietonale.

Proiectul a fost demarat în noiembrie 2005, când Primăria Botoşani a depus acest proiect şi a fost aprobat ulterior ca parte din programul multianual de finanţare Phare 2004-2006. La aceste lucrări, contribuţia Uniunii Europene şi a guvernului va fi de circa şapte milioane de euro. La acestea se va mai adăuga unul, maximum două milioane de euro, care reprezintă contribuţia de la bugetul local. În prezent, edilii municipiului aşteaptă răspunsul Ministerului Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, cu privire la licitaţia pentru desemnarea firmei care se va ocupa de efectuarea lucrărilor.

Destinaţia clădirilor va fi schimbată

Proiectul în sine cuprinde reabilitarea şi consolidarea a 17 clă- diri, care aparţin Consiliului Local Botoşani, reabilitarea reţelelor de apă, canalizare, energie electrică şi gaz metan şi construirea unei zone pietonale, unde se va monta mobilier stradal şi se va construi o fântână arteziană. În plus, vor fi amenajate mai multe parcări, dintre care una supraetajată, cu o capacitate de circa 500 de locuri.

„Este cel mai mare proiect ce vizează Centrul istoric al Botoşaniului. Până acum, niciodată nu s-au alocat bani pentru asemenea investiţii, ci doar pentru a conserva clădirile“, a spus viceprimarul Romulus Eram. La finalul acestui proiect, cele 17 clădiri vor avea altă destinaţie. „La parter vor fi spaţii comerciale, iar la etaj vor fi sedii de firme. După finalizarea lucrărilor, clădirile nu vor mai fi închiriate persoanelor care nu au unde să locuiască deoarece dorim ca în această zonă să facem un centru comercial“, a adăugat edilul municipiului.

Casa lui Eminescu, valorificată turistic Această zonă face parte din patrimoniul istoric şi cuprinde peste o sută de clădiri vechi, din perioada în care era locuită de evrei, intrate în conservare dinainte de 1989. Valoarea lucrărilor ar putea creşte, deoarece sub aceste clădiri sunt două rânduri de beciuri supraetajate. „E foarte bine că se reface centrul, deoarece în momentul de faţă clădirile arată jalnic. Consider că şi Botoşaniul ar trebui să aibă un centru istoric cum e în alte oraşe din ţară“, spune un botoşănean, Matei Ioan, muncitor, în vârstă de 50 de ani.

Unul din cele mai importante obiective turistice din zonă este locul în care s-a născut şi a copilă rit, timp de patru ani, poetul Mihai Eminescu. În momentul de faţă, aici există o clădire pe care se află o sculptură a chipului lui Eminescu şi o plachetă comemorativă.

De asemenea, la câţiva metri de această clădire se găseşte Biserica Uspenia, în care a fost botezat Mihai Eminescu, în anul 1850.

DEMERSURI

Romii vor fi mutaţi la periferie

Multe case din Centrul istoric al municipiului Botoşani sunt locuite în prezent de cetăţeni de etnie romă. Ocuparea clădirilor de către romi este considerată de botoşăneni un dezavantaj pentru aspectul oraşului. „Sper ca şi centrul să fie după renovare aşa cum era înainte de a se instala acolo cetăţenii romi“, spune Gheorghe Luca, un pensionar în vârstă de 74 de ani. Şi Dorina Balan, studentă în vârstă de 21 de ani, crede că este important ca toţi cetăţenii de etnie romă să fie mutaţi de acolo, pentru ca zona să fie un punct de atracţie pentru municipiul Botoşani. Potrivit edililor, în momentul demarării lucrărilor, aceştia vor fi mutaţi la una dintre periferiile municipiului Botoşani, unde se construiesc locuinţe sociale. „Cetăţenii de etnie romă vor trebui scoşi din această zonă deoarece ne dorim să fie un centru comercial şi nu unul de locuit. Pentru aceşti cetăţeni care în prezent locuiesc în clădirile din Centrul istoric vom amenaja locuinţe sociale în zona Cişmea“, a precizat Romulus Eram.

Ne puteți urmări și pe Google News