Cinci suspecți au fost ieri plasați în arest preventiv în cazul asasinării fostului disident rus. Toți provin din Cecenia, iar liderul grupului a activat în structurile locale de securitate.
Autoritățile ruse au arestat cinci suspecți în cazul asasinării fostului disident Boris Nemțov, unul dintre aceștia mărturisindu-și fapta, a anunțat, ieri, un tribunal moscovit care a decis plasarea celor cinci, toți de origine cecenă, în detenție pe perioada anchetei. Doi dintre ei – Zaur Dadaev și Anzor Gubașev - sunt considerați figurile cheie în crima care a scandalizat Rusia și comunitatea internațională.
Unul din principalii suspecți a condus un batalion de poliție din Cecenia și fusese decorat de Kremlin
„Măsurile luate înaintea procesului sunt solid justificate. Participarea lui (Zaur) Dadaev la crimă a fost confirmată de mărturisirea sa”, a anunțat o judecătoare de la Tribunalul Districtual Basmanny, potrivit agenţiei oficiale TASS. Dadaev, dezvăluie presa rusă, a fost comandantul-adjunct al unui batalion de poliție, afiliat Ministerului de Interne al Ceceniei, și a fost arestat sâmbătă în Inguşetia, republică instabilă care se învecinează cu Cecenia, în Caucazul rus.
El apare pe site-ul administrației cecene ca beneficiar al unei medalii de merit acordată, în 2010, de președintele rus Vladimir Putin. Al doilea suspect-cheie, Anzor Gubașev, este angajat al unei firme de pază din Moscova și a pledat nevinovat în fața instanței.
Filiera cecenă
Ceilalți trei suspecți, Tamerlan Eskerhanov, Ramzat Bakaev și Shagui Gubașev, fratele mai mic al lui Anzor Gubașev, şi-au susţinut și ei nevinovăţia. Toţi trei au fost arestaţi în ultimele două zile în Inguşetia, au anunțat autoritățile din republica caucaziană.
O sursă din cadrul poliţiei, citată de agenţia Interfax, a indicat că un al șaselea suspect s-a sinucis cu o grenadă în timp ce locuința sa era încercuită de for țele de ordine la Groznîi, capitala Ceceniei. Și Ana Politkovskaya, fostă disidentă rusă, a fost ucisă în 2006 de un grup de asasini ceceni, condamnați între timp la închisoare pe viață.