Legalizarea prostituţiei nu are susţinători printre parlamentari. Doar Adriana Bahmuţeanu este optimistă: "De-abia aştept să fie dată legea".
Are un proiect de legalizare a prostituţiei şi spune că nu are nevoie de sprijin politic pentru el. Nici nu-l are. Silviu Prigoană a rămas doar cu un singur aliat, soţia sa, Adriana Bahmuţeanu: "De-abia aştept să fie dată legea. Eu i-am zis de mult lui Prigoană că trebuie să iniţieze astfel de lege".
PDL: n-am discutat
Iniţiativa lui Silviu Prigoană de a transforma prostituatele în persoane fizice autorizate, iar bordelurile în societăţi comerciale cu tarifele la vedere nu este susţinută nici măcar de PDL, partid în care şi-a oficializat ieri întoarcerea.
"Deocamdată, nu are sprijinul, fiindcă iniţiativa nu a fost prezentată în interiorul grupului. Fiecare deputat are acest drept constituţional (de a iniţia proiecte de lege - n.r.), dacă este sprijinit sau nu este altă problemă", a declarat Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL.
Nici în celelalte grupuri nu a fost prea mare entuziasm. Dimpotrivă. "Sunt categoric împotriva legalizării prostituţiei. Femeia nu este o marfă. Cred că este nevoie de strategii de susţinere şi reintegrare a persoanelor vulnerabile, nu de o lege care să le scoată la piaţă. Dacă domnul Prigoană vrea s-o facă, n-o s-o facă cu votul meu", a susţinut şi deputatul PNL Cristina Pocora.
Silviu Prigoană nu pare însă afectat de poziţia colegilor săi. Nici măcar de cea a Bisericii, care se opune legalizării prostituţiei. "Nu-mi trebuie sprijin politic. Când va ajunge la vot, parlamentarii vor decide dacă îl votează sau nu. Eu mi-am făcut treaba", a reacţionat Prigoană.
PRIGOANĂ FAŢĂ CU OPOZIŢIA
"Dacă mă fac al dracului, bag şi casă de marcat în altar"
EVZ: Sunt parlamentarii pregătiţi pentru un astfel de proiect de lege? Silviu Prigoană: Mai pregătiţi decât faptul că această poveste durează de cel puţin 2.000 de ani, cât să fie? Fenomenul există, ştim cu toţii, iar parlamentarii n-au nevoie să meargă la fitness pentru a fi pregătiţi pentru un astfel de proiect de lege.
De ce nu prostituţie şi pentru homosexuali? Nu cred că suntem pregătiţi. Mai întâi trebuie să facem o lege pe care să o aplicăm şi să vedem dacă a scăzut infracţionalitatea, dacă fetele merg la controale, dacă funcţionează. Eu zic să facem lucrurile pas cu pas. Oricum, homosexualitatea nu mai este incriminată de Codul Penal, dar nu putem introduce în lege din prima şi asta.
Biserica a reiterat că nu este de acord cu o astfel de lege. În România, Biserica nu este legiuitoare. Suntem un stat laic, nu Biserica ia decizii, ci parlamentul. Popii să-şi vadă de banii pe care îi fac din lumânările vândute, nunţi, botezuri şi care nu sunt impozitaţi. Dacă mă fac al dracului, le bag şi casă de marcat în altar. Propun o lege prin care fiecare serviciu religios să fie impozitat, aşa cum sunt toate serviciile.
Mie nu-mi zice nici soţia, nici soacra şi nici duhovnicul cum să gândesc şi ce să fac. Deci nici parlamentarii să nu se lase influenţaţi de ce zic soţia şi popa, şi societatea civilă, ci să voteze cu mintea lor. Nu soţia, societatea civilă şi Biserica iau decizii în ţara asta. Pot avea rol consultativ, dar parlamentul decide.
Cât de pregătiţi sunt românii pentru o astfel de lege? Românii sunt pregătiţi de când s-au înfiinţat ca popor. Atâta timp cât le vedem pe aceste fete pe stradă, seara, fără chiloţi pe ele, bănuiesc că societatea este pregătită pentru o astfel de lege.
Cred că trebuie să intrăm în normalitate, în sensul că aceste lucruri nu trebuie să se mai întâmple în spaţiul public, ci acasă sau la bordel şi sub control strict.
În legea mea, eu propun ca prostituatele să aibă minimum 20 de ani şi să facă lunar control medical, ca să limităm îmbolnăvirile.
VEZI AICI DOCUMENTUL INTEGRAL Ce este o prostituată? Ştiţi că sunt femei care au copii acasă şi îşi câştigă pâinea din asta în condiţii mizere, punându- şi în pericol şi viaţa? N-am cum să caracterizez o prostituată, dar trebuie să facem ceva să le protejăm şi pe ele, şi pe cei care caută serviciile lor. Ştiţi că sunt peste 4.000 de persoane în România înregistrate ca nimfomane? Nu ştiu dacă e o boală, pentru că nu sunt psihiatru. Dar sunt bărbaţi şi femei cărora le place să facă sex încontinuu. Cu ei ce vreţi să facem? De-asta fetele care vor să practice se duc la notar şi iau declaraţie, iar cei care caută serviciile lor plătesc.
Eu în parlament am fost trimis să îndrept lucrurile strâmbe, nu să tai pensiile pensionarilor. Şi cred că ăsta e un fenomen de îndreptat. Am preluat modelul german, iar dacă nemţii au reuşit să controleze asta, noi de ce să nu putem?
OPINII
"Suntem mai pregătiţi pentru o astfel de lege"
Reprezentanţii asociaţiilor non-guvernamentale din domeniul reducerii riscurilor de HIV/SIDA, ONG-uri care lucrează în contact direct cu lucrătorii sexuali din România, cred că proiectul are nevoie de retuşuri serioase. În primul rând, cred aceştia, trebuie aflată părerea celor afectaţi direct, adică a prostituatelor.
"Ce îşi doresc ele? Legalizare sau dezincriminare?", ridică întrebarea Veronica Broască, reprezentant al Asociaţiei Române Anti-SIDA (ARAS). La o privire mai atentă, adaugă aceasta, "se vede că proiectul e făcut de un bărbat care are nevoie de servicii în regim organizat".
"Vrea ceva instituţional, cu dovada din partea lucrătorului că are spaţiu si condiţii de “lucru" , cu aviz medical de funcţionare, acte care să certifice vârsta, analizele la zi, metode de protecţie pentru infectii sexual tranmisibile, cu tarifele afişate la loc vizibil, cu păstrarea confidenţialităţii etc. Şi toate pe banii ei! Ce se va întâmpla însă cu femeile de pe stradă care azi sunt exploatate de peşti?".
O mare eroare în textul proiectului, crede Veronica Broască, ar fi excluderea din lege a persoanelor de orientare homosexuală. Soluţia însă, spune aceasta, ar fi una care s-ar axa mai degrabă pe dezincriminarea prostituţiei, nu pe legalizarea ei.
"În momentul de faţă, România este singura ţară din UE în care prostituţia este inclusă în codul penal. Urmarile acestei legislaţii duc la creşterea vulnerabilităţii persoanelor care practică sexul comercial, încurajeaza proxenetismul şi traficul de carne vie", încheie Veronica Broască.
Un proiect care revine peste ani
Suntem ceva mai pregătiţi pentru a putea aplica legea care să legalizeze prostituţia decât atunci când a fost propusă pentru prima dată, în urmă cu câţiva ani. Aceasta este opinia sociologilor contactaţi de EVZ.
"Proiectul este mai vechi, a mai existat această propunere şi în urmă cu vreo opt ani, dacă nu mă înşel. Este însă un proiect necesar, cu toate că vor exista multe reacţii negative, dar până la urmă aşa s-a întâmplat şi cu dezincriminarea homosexualităţii, până la urmă. În situaţia actuală, în care prostituţia există, nu poate fi oprită şi este adesea asociată cu alte tipuri de criminalitate mai gravă, precum traficul de persoane, o lege care să legalizeze prostituţia este necesară. Acum suntem parcă puţin mai pregătiţi decât acum opt ani", este de părere sociologul Mircea Kivu.
În ceea ce priveşte şansele de reuşită ale proiectului lui Silviu Prigoană, acesta are câteva îndoieli. "S-ar putea ca populismul parlamentarilor noştri să funcţioneze şi să nu voteze proiectul. Depinde şi de susţinerea politică, totuşi", a mai specificat specialistul.
În plus, acest proiect de lege ar putea fi tras înapoi şi de faptul că proiectul exclude din start homosexualitatea. "Acel articol va fi declarat neconstituţional", este sigur Mircea Kivu.
De altfel, şi specialiştii în discriminare cred că faptul că persoanele LGBT sunt expluse ferm din acest proiect este de nepermis. "Faptul că se menţionează că relaţiile homosexuale sunt interzise este foarte grav. Mai exact, intră în contradicţie cu legislaţia românească şi cea europeană. Este discriminatoriu", este opinia unuia dintre specialişti.
Avantaje şi dezavantaje
Există şi reversul medaliei, în opinia sociologului Alfred Bulai. "Argumentele pro, o parte din ele, sunt corecte, reale, în sensul în care poţi să supraveghezi, să monitorizezi un fenomen şi se pot invoca o serie de drepturi. Mai puţin debilitatea că mai scoatem bani de la prostituate", consideră sociologul Alfred Bulai.
Pe de altă parte, acesta arată că problema este prea complexă şi că nu are o soluţie ideală: "Nu există soluţia bună şi soluţia proastă. Şi legalizarea, şi nelegalizarea, pot aduce beneficii, dar şi probleme. Există un cost şi un câştig în cazul oricăreia dintre variante".
El a mai precizat că cei care se aşteaptă ca prostituţia să se diminueze după legiferare se înşală: "Dovada este că acolo unde este legalizată prostituţia, ea nici nu a dispărut şi nici măcar nu are o tendinţă de a se diminua tocmai că este un anumit gen de activitate care nu ţine de spaţiul legislativ pur şi simplu. Dimpotrivă, tendinţele sunt chiar să crească fenomentul pentru că, legalizându-l, el devine public acceptabil. Creşte toleranţa faţă de el şi de aici (rezultă - n.r.) o serie întreagă de discuţii privind valorile dintr-o societate". (Andrei Udişteanu, Andreea Archip, Andreea Dogar)