Borcea vrea să fie liber: ”De la un diazepam pe zi am ajuns la patru”
- Ionu ţMure şan
- 4 octombrie 2017, 11:05
La Judecătoria Sectorului 4 are loc astăzi un nou termen în procesul în care Cristian Borcea cere eliberarea condiționată, în dosarul Transferurilor, în care a fost condamnat, pe 4 martie 2014, la șase ani și patru luni de închisoare.
În sala de judecată, Borcea a spus că regretă fapta și că-i pare rău că și-a expus familia şi cei 7 copii. „Am făcut tot posibilul sa mă reintegrez, chiar dacă am avut probleme medicale: am insomnie acută din 2009. De la un diazepam pe zi aam ajuns la patru. Am intoxicație cu mercur”. El este apărat de avocații Florian Șurghie și Alice Drăghici.
Procuror: Cele două lucrări ştiinţifice au neconcordanţe. Munca prestată din ianuarie e de 4 zile. În mai a muncit 10 ore. În iunie nu a muncit nicio zi. Nu a intrat o oră în centru. O lucrare e de pe net, iar pe a două nu am găsit-o publicată.
Avocat Drăghici: La regim închis, munca se prestează înăuntru, în penitenciar, nu trebuia să între în centru. Spală podelele, spaţiile comune. Sinceră să fiu, nu am pregătirea să analizez conţinutul lucrărilor. Petentul a scris despre el. Am înţeles ironia procurorului că a fost căpitanul unui vis. Nu toţi lucrăm la NASA.
Avocat Șurghie: Nu am înţeles finalitatea visului domnului procuror.
Judecător: A vorbit colega dvs, a vorbit procurorul, eu mă pronunţ.
(Respinge cererea de suplimentare a probatoriului cu notele lui Borcea, care au stat la baza lucrărilor şi acordă cuvântul pe cerere)
Avocat Drăghici:Admiteţi cererea. Evaluaţi îndeplinirea condiţiilor: dacaă persoana condamnată a executat 2/3 din pedeapsă, care se reduce cu zilele câştig. Comisia a constatat că a a executat 1.524 de zile. În legătură cu zilele câştigate, ele sunt mai puţine decât cele lucrate. Se câştigă între 3 și 7 zile pe lună, cu toate că munceşte zilnic. De aceea are 200 de zile câştig, deşi a muncit 600. Problemele de sănătate l-au împiedicat să muncească. A două cerinţă priveşte comportamentul. Legea spune să fie disciplinatb și stăruitor în muncă. A fost recompensat de 30 de ori, a avut 10 permisii de ieşire din penitenciar. Nu a avut diferende cu adminiatrația penotenciarului, nici cu deţinuţii.
A urmat 134 de cursuri în penitenciar, activităţi culturale şi religioase. A dat dovezi temeinice de îndreptare: ele încep cu executarea pedespei. S-a prezentat la Penitenciarul Poarta Albă să îşi execute pedepsă în 4 martie 2014, nu a aşteptat mandat.
A plătit integral prejudiciul, a plătit 10 milioane de lei. Sechestrul a fost executat voluntar. Când se execută sechestrul poţi să faci contestaţie la executare, dar el a făcut-o voluntar. E o dovadă supremă de respect faţă de Justiţie. Chestiuni de ordin personal. E vinovat că aşa l-a găsit instanţa, dar acest om acordă suport material şi moral la 7 copii. Cel mare are 20 de ani, dar tot copil este, iar cel mai mic un an. El vrea ca aceşti copiii să crească frumos, chiar dacă nu are obiectiv posibilitatea să stea cu toţi. Firmele s-au prăbuşit, 600 de oameni au intrat în şomaj.
Problemele de sănătate sunt reale şi grave. A fost intoxicat cu metale grele. Nu a putut să facă transfuzii în penitenciar. Intoxicaţia a dus la insomnie, efortul depus a dus la probleme cardiace.
Procuror: Concluzii de respingere. Rezultă formal îndeplinirea fracției. Fără cele 60 de zile câştigate prin lucrări nu ar fi îndeplinit fracția. A plătit voluntar pentru a beneficia de ridicarea sechestrului. Nu sunt îndeplinite cumulativ prevederile legale pentru eliberarea condiţionată.
A folosit toate căile legale şi ilegale pentru a scăpa de pedeapsă. A corupt un judecător şi a fost condamnat în primă instanţă pentru asta.
Lucrările ştiinţifice: orele alocate sunt prea puţine pentru a considera astfel. Lucrarea: „Am fost preşedintele unui vis” are 150 de pagini şi a lucrat la ea 60 de ore, deci trei pagini pe oră.
El e inginer agronom de ce a scris lucrări mai degrabă memorialistice? A ales calea cea mai uşoară cu efort zero şi obţinerea de zile câştig. Să reitereze cererea peste 6 luni.
Florian Șurghie: Câștirarea zilelor a fost calculată de comisia din penitenciar şi nu face obiectul discuţiilor în instanţa.
Avocat Drăghici:Aş vrea să mai spun şi eu ceva. (Judecătoarea nu-i permite)
Cristian Borcea: Regret fapta, îmi pare rău că mi-am expus familia şi cei 7 copii. Am făcut tot posibilul sa mă reintegrez chiar dacă am avut probleme medicale: am insomnie acută din 2009. De la un diazepam pe zi am ajuns la patru. Am intoxicație cu mercur.