Boomul imobiliar dispare din statistici

Criza de pe pieţele internaţionale, scumpirea materialelor de construcţii şi a forţei de muncă scad interesul pentru noi investiţii.

Declinul pieţelor imobiliare din Europa şi America frânează creşterea sectorului construc- ţiilor din România. Aceasta se observă în scăderea numărului de autorizaţii de construcţii acordate în ultimele luni. Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), în luna iulie au fost eliberate 5.839 autorizaţii de construcţii pentru clădiri de locuit, cu aproape 5% mai puţine decât în luna precedentă. Totuşi, comparativ cu luna iulie 2007, autorităţile au emis cu 5,7% mai multe autorizaţii.

Numărul autorizaţiilor emise luna trecută a crescut faţă de iunie numai în două regiuni ale ţării: Vest şi Bucureşti- Ilfov. Majoritatea documentelor eliberate (63%) sunt pentru zona rurală.

„Din cauza scăderii pieţelor imobiliare din ţări ca SUA, Spania sau Franţa, a obţinerii dificile a finanţărilor, a scumpirii materiilor prime şi a creşterii costului cu forţa de muncă, profitabilitatea investitorilor a scăzut şi piaţa românească a pierdut din atractivitate. Cu toate acestea, profiturile pe care ei le pot face la noi sunt încă mai mari decât în alte state europene“, ne-a declarat Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).

Constructorii mai aşteaptă

Foarte mulţi investitori au decis să-şi amâne proiectele până când piaţa imobiliară autohtonă se va debloca şi se va reechilibra. Iar unii dintre aceştia s-ar putea răzgândi în privinţa investiţiilor programate, adaugă reprezentantul ARACO.

În opinia sa, România rămâne în continuare atractivă pentru afacerile constructorilor, datorită faptului că „ne aşteptăm ca în următorii doi ani acest sector să aibă o dinamică în creştere“.

Patronii din construcţii sunt nemulţumiţi de explozia costurilor pe care trebuie să le suporte.

Astfel, creşterea preţurilor cimentului cu 30%, a oţelului-beton cu 140%-180% şi dublarea cheltuielilor cu manopera au scumpit construcţiile cu aproximativ 30%, potrivit Adrianei Iftime, directorul general al Patronatului Societăţilor din Construcţii, citată de Mediafax.

Ea susţine că, dacă cimentul şi oţelul-beton continuă să se scumpească, o parte din firmele din construcţii vor falimenta, iar proiectele vor fi abandonate. În prezent, costurile de construcţie se ridică la cel puţin 800 de euro pe metrul pătrat.

REORIENTARE

Birourile, mai interesante decât casele Clădirile de birouri devin tot mai interesante pentru dezvoltatorii imobiliari. Specialiştii companiei Regatta susţin că mulţi dintre aceştia se reorientează către spaţiile office în locul celor rezidenţiale. Clădirile de birouri sunt profitabile datorită faptului că se ocupă foarte repede de companiile interesate. „Pentru 2008 se preconizează ca spaţiile de birouri să atingă un total de 1,4 milioane mp închiriabili în situaţia în care procentul de finalizare real al proiectelor va coincide cu cel anunţat“, a declarat Mihaela Răducanu, directorul Departamentului birouri de la Regatta. Ea se aşteaptă ca numărul suprafeţelor închiriabile să crească până la peste 2 milioane mp în Capitală.