Bookfest, târgul sacoșelor pline!

Bookfest, târgul sacoșelor pline!

Bookfest. Un târg în care au defilat sacoșele, plasele și chiar trolerele. Semn că românii au fost dispuși să cumpere cărți, lăsând de-o parte, pentru moment, cel puțin, poftele stomacului.

Ba chiar una dintre edituri luase ea însăși taurul comerțului de coarne și organizase o tombolă în care cele zece premii erau reprezentate de tot atâtea agregate pe două roți, pe deasupra pline cu litere. Sau te puteai alege cu un asemenea mijloc de transport dacă achiziționai un anumit număr de volume. Am impresia că zece, dacă nu mă înșel.

Cu noroc

Bookfest, ediția cu numărul 13, nici pe departe ghinionist, având în vedere publicul larg care a călcat cu ocazia asta pragul Romexpo, dar judecând în special după multitudinea lansărilor. M-am uitat pe programul oficial. Nu mai puțin de 65 de evenimente la capitolul “Junior”. De colorat, de povești, de aventuri. Bravo celor care s-au gândit să atragă generația prichindeilor spre citit! Taman în ziua de azi, când calculatorul mai are puțin și te pomenești că înlocuiește și suzeta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deplină înțelegere

Editurile s-au duelat cu portofelele, atrăgându-le prin oferte de genul „orice produs la”… cinci sau zece lei. Sau „trei în unu”, ca plicul de cafea instant. Alegi un titlu, mai vin două, să nu se plictisească în bibliotecă.

Cel mai complicat pentru întreg cartierul cultural a fost atunci când două sau trei lansări vecine ar fi trebuit să-și împartă decibelii din microfoane, în așa fel încât scriitorii să nu-și încurce reciproc firul cuvintelor. Am remarcat în acest sens dansul difuzoarelor. Mai la stânga, mai la dreapta, le mută fiecare organizator în parte. Se înțeleg până la urmă ideile între ele.

 

De final

Cea mai ieftină carte pe care am văzut-o era la 2 lei. Cu Ceaușescu pe copertă. Ce-ai fost și ce-ai ajuns, nea Nicule! 2 lei. Nici nu te compari matale cu aventurile amanților, de pildă, la mai bine de 30 de arginți. Nu mai zic de atlasele geografice, botanice, zoologice care te curentează de-a dreptul numai dacă le privești de departe.

Și totuși lumea zâmbește, ieșind cu brațele ori rucsacurile pline din pavilionul expozițional. La ușă mă abordează o domniță care scoate din jobenu-i savuros trei plicuri cu șuncă vidată. Gratis. Să fie primit!