Bookfest si-a inchis portile

Editurile declara vanzari mari la salonul de carte, desi au fost sub 70.000 de vizitatori.

Editia a doua Bookfest, care s-a incheiat aseara la Romexpo, a avut mai putini vizitatori decat cea de anul trecut, cand au fost 70.000 de oameni, dar editurile prestigioase au apreciat ca au avut vanzari mai mari sau cel putin egale cu cele declarate in 2006.

Toti specialistii sunt de acord ca a fost un targ european, cu standuri moderne si cu un „look occidental”.  Printre punctele slabe ale salonului, care a inceput miercuri, a fost mediatizarea, iar organizatorii au explicat ca bugetul de 200.000 de euro al targului initiat de Asociatia Editorilor Romani (AER) nu a fost suficient.

„Nu au existat sponsorizari si s-a simtit acest lucru”, a declarat Oana Bulexa, din partea organizatorilor. O alta explicatie ar fi faptul ca exista numeroase retele de distributie ale cartii in Capitala, iar vizitatorii nu au mai batut tot Bucurestiul pana la Romexpo, desi editurile au practicat reduceri substantiale, intre 10% si 505 la preturile volumelor, iar intrarea a fost libera.

„Un alt punct slab al acestei editii a fost ca editurile nu au castigat un public potential, un public-tinta nou pentru cartile lor”, a completat Oana Bulexa.

Duminica, cei mai multi vizitatori

Spatiul de 4.000 de metri pentru cei 200 de expozanti a fost mai generos si aerisit, insa din cauza slabei promovari in primele doua zile a fost o lipsa vizibila de vizitatori. Ieri au mers la targ cei mai multi oameni.

„Vineri a fost o adevarata cadere din punct de vedere al fluxului de oameni, iar primele doua zile au fost foarte slabe din punct de vedere al vanzarilor. Lumea a venit insa in weekend”, a apreciat Bogdan Hrib, directorul Editurii Tritonic. „A fost o proportie de 60%-70% din publicul editiei de anul trecut sau din cel de la Gaudeamus”, a  explicat Lucian Pricop, de la Paralela 45.

„Ca o tendinta a targului pot sa spun ca s-au cerut  mai mult ca niciodata autorii romani, de la Polirom, in special Norman Manea si Filip Florian”, a declarat Oana Boca de la Polirom, iar colectia de autori romani s-a vandut foarte bine si la Paralela 45.

Una dintre cele mai importante lansari a fost cea a lui Vladimir Tismaneanu, „Refuzul de a uita”, carte aparuta la Curtea Veche, unde a participat ieri-dimineata si presedintele Traian Basescu.

Lansarea lui Liiceanu, spectaculoasa

Alta lansare deosebita a fost cea a lui Gabriel Liiceanu, care si-a lansat ieri cartea „Despre ura”, iar lumea, care ocupase scarile si toata suprafata din fata editurii, a stat pe trei randuri la coada la autografe. De asemenea, vizitatorii s-au calcat sambata in picioare si la sesiunea de autografe a Mihaelei Radulescu, care si-a scos la Polirom cartea „Despre lucrurile simple”.

Florian Pittis si Marius Batu au sustinut, sambata seara, un scurt concert, cu ocazia aparitiei in limba romana a cartilor „Cronica vietii mele” (vol. I), de Bob Dylan si „Magical Mystery Tours: Viata mea cu Beatles”, de Tony Bramwell&Rosemary Kingsland, editate de All.

Pe langa presedintele Basescu, au mai fost prezenti si alti oameni politici, vedete mass-media sau personalitati din lumea artistica. Totodata, vizitatorii i-au putut asculta, la lansarile de carte, pe Mircea Cartarescu, Gabriel Liiceanu, Ioana Parvulescu, Dan C. Mihailescu, Mihai Maniutiu si Vladimir Tismaneanu.

Salonul a fost vizitat de specialisti importanti de la alte targuri (Frankfurt, Leipzig), agenti de copyright de la edituri de prestigiu din Germania, Turcia, Olanda, Ungaria, Portugalia si tipografi.

TOPUL VANZARILOR

"Convorbiri cu Octavian Paler", 1000 de carti vandute

Paralela 45. „Mormantul lui Iisus si al familiei Sale”, de Simcha Jacobovici, Charles Pellegrino, s-a vandut in 1.400 de exemplare. Curtea Veche.  Orhan Pamuk, cu „Ma numesc Rosu” (peste 500 de exemplare), si Oliver Jamie, cu „La masa cu Jamie” (400 de exemplare), iar cea mai bine vanduta colectie a fost Carti Cheie. 

Humanitas. A vandut cel mai bine cartea „Despre ura” a lui Gabriel Liiceanu, cartea lui Neagu Djuvara - „Thocomerius-Negru Voda”, si „In Tara Miticilor. De sapte ori Caragiale”, de Ioana Parvulescu. Cartile s-au vandut in cateva sute de exemplare.

Editura Rao. A vandut cel mai bine „Nevinovatul”, de John Grisham.

Editura Polirom. „Despre lucrurile simple”, Mihaela Radulescu, si „Jurnalul lui Carol I”, ingrijit de  Vasile Docea. Cartea Romaneasca. S-au vandut cel mai bine ultimele doua volume de teatru ale lui Matei Visniec („Paianjenul in rana” si „Groapa din tavan”), si cartile lui Alexandru Paleologu.

ALL. S-au vandut bine „Cronica vietii mele” (vol. I) de Bob Dylan (400 de exemplare) si „Regina Maria a Romaniei: Capitole tarzii din viata mea. Memorii redescoperite” (300 de exemplare).

Corint. „Asasinul orb”, de Margaret Atwood, la Editura Leda, s-a vandut in 300 de exemplare, iar „Convorbiri cu Octavian Paler”, de Daniel-Cristea Enache in 1000 de exemplare.

Editura Trei. „Si tu poti fi Supernanny. Cum sa-ti cresti bine copilul”, de Irina Petrea, vanduta in 200 de exemplare la lansare.

Nemira. S-au cumparat cel mai bine „Cum am ales libertatea. Mic tratat pentru o viata fara griji”, de Tom Hodgkinson, si noul „Dincolo de bine, dincoace de rau. Despre iubire”, de Alice Nastase si Aurora Liiceanu.