Bonus de 3.500 lei pentru judecătoarele din Sălaj

Conform Hotărârii de Guvern nr. 984/2008, publicată în Monitorul Oficial nr. 631/2008, se reglementează cheltuielile cu personalul implicat în desfăşurarea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie.

Conform acestei hotărâri în Sălaj a fost constituit, în 18 septembrie, prin tragere la sorţi, Biroul Electoral Judeţean (BEJ) format din judecătoarele Monica Kende, în calitate de preşedinte, Rada Magdalena Pop - locţiitor şi Aurica Taloş - membru.

Conform HG menţionate mai sus, pe toată perioada exercitării atribuţiilor care le revin ca membre în BEJ, instituţia la care sunt angajate le asigură drepturile salariale cuvenite, potrivit legii.

În plus, ele primesc o indemnizaţie de 66 de lei pe zi de activitate (prin zi de activitate înţelegându-se munca desfăşurată pe parcursul unei zile calendaristice, dar nu mai puţin de 6 ore pe zi).

La un calcul elementar, din data de 18 septembrie şi până în 30 noiembrie, când au loc alegerile, pentru fiecare dintre cele trei judecătoare statul cheltuie pe indemnizaţii suma de 3.432 de lei, la care se adaugă zilele plătite până la definitivarea procesului verbal prin care se constată rezultatele alegerilor.

Totodată, reprezentanţii partidelor care şi-au desemnat candidaţi, precum şi cei ai minorităţilor naţionale, în număr de 8, şi-au început activitatea în 31 octombrie şi sunt plătiţi tot cu 66 de lei pe zi de activitate. Astfel, pentru 20 de zile de activitate, fără zilele de sâmbătă şi duminică, fiecare din cei 6 membri ai BEJ Sălaj vor primi o indemnizaţie de 1.320 de lei.

La aceste sume de care beneficiază membrii BEJ Sălaj se adaugă suma de 8 lei pentru fiecare zi de activitate pentru fiecare persoană pentru băuturi răcoritoare, cafea şi diferite gustări.

Pe lângă acestea, membrii BEJ care nu domiciliază în Zalău beneficiază de indemnizaţie de delegare precum şi de decontarea cheltuielilor de transport şi de cazare, bani asiguraţi din bugetul Instituţiei Prefectului judeţului Sălaj.

Statisticienii, informaticienii şi personalul tehnic auxiliar primesc, pe toată perioada implicării lor în desfăşurarea alegerilor, câte 50 de lei pentru fiecare zi de activitate, plus cei 8 lei pentru băuturi răcoritoare, cafea şi gustări.

În ceea ce priveşte personalul birourilor electorale ale secţiilor de votare, preşedintele şi locţiitorul secţiilor de votare primesc tot 66 de lei pe zi de activitate, dar nu mai mult de 10 zile de activitate, iar restul membrilor 66 de lei pe zi de activitate, dar nu mai mult de 5 zile.

Având în vedere că în judeţul Sălaj sunt 297 secţii de votare, numai pentru indemnizaţiile preşedinţilor şi locţiitorilor se ajunge la aproape 400.000 de lei.