"Bombe" cu gaz pe autobuzele de altadata

Filmul lui Cristian Mungiu, "4 luni, 3 saptamini si 2 zile", distins cu Palme d'Or, intra de vineri pe ecranele romanesti.

„Evenimentul zilei” publica in exclusivitate note ale regizorului Cristian Mungiu despre camera studenteasca in care protagonistele locuiau, unde regasim obiecte din perioada comunista: oja poloneza, anticonceptionale unguresti, ciocolata cu coniac, ascutitori chinezesti si deodorant „Impulse”.

EVZ pregateste si o editie speciala despre „432”. Suplimentul va fi distribuit in timpul caravanei filmului care va merge, din 17 septembrie, prin tara, in orasele fara cinematografe.

Pensionarii s-au urcat in masina de epoca

De cand iese Anamaria pe culoar, incepe sa se auda „Fata din Vis” de Compact. Care continua si pe secventa 5, in camera fetelor. Am scos o replica din scenariu la filmare. Anamaria ridica un pisoi de jos si zicea: E fetita? O alta studenta ii raspundea ca da. Anamaria zicea: nasol - dar ni s-a parut ca e prea conotativa si am scos-o.

Pe masa e o colectie intreaga de obiecte ale micului trafic de camin din perioada respectiva: oja poloneza, anticonceptionale unguresti, ciocolata cu coniac, ascutitori chinezesti, deodorant „Impulse” si multe altele. E insa si un obiect care nu apartine perioadei si care a ramas accidental pe masa.

In prima secventa de exterior a filmului apare un autobuz ca din anii ‘80, cu doua „bombe” cu gaz deasupra. Autobuzul mergea pe Bulevardul Expozitiei si oprea langa trotuar, unde pusesem un semn de statie de autobuz tot din perioada anilor ‘80. Cu toate astea, la mai multe duble, pensionarii care asteptau in statie tramvaiul 41 s-au urcat in autobuzul de epoca si s-au grabit sa-si prinda loc inainte sa apuce sa se aseze pe scaune figurantii platiti.

A trebuit sa folosim o schela exterioara

Ca sa filmam secventele din camera de camin vazand catre usa dinspre hol, a trebuit sa folosim o schela exterioara si sa plasam aparatul de filmat afara. Erau cam 10 grade si eram la etajul 4, insa nu asta era cea mai mare problema, ci condensul de pe obiectiv. Am decis sa inlocuim geamurile cu o folie de plexiglas in care am operat o taietura cat sa intre obiectivul aparatului.

In secventa, interpreta Gabitei, Laura Vasiliu, asaza la loc musamaua pe masa. La festivalul de film de la Telluride, un critic newyorkez mi-a marturisit ca l-a frapat momentul la Cannes si ca a inteles ce fel de tensiune va urma in film de pe urma acestui cadru. Din pacate, din pricina popularizarii de care a avut parte filmul, tensiunea difuza a primelor 25 de minute nu mai are aceeasi putere ca la primele proiectii, cand filmul era urmarit fara sa existe vreo informatie despre ce e vorba.

Nu se inventasera inca deo stick-urile

In secventa 3 apare ultimul cadru din film filmat cu obiectivul de 16 mm care ne permitea sa vedem toata incaperea si patru personaje odata in ciuda locului stramt. Vazand cadrele filmate, am constatat ca obiectivul deformeaza, si personajele de pe margini tind sa se vada ca in oglinzile de balci, asa ca am hotarat ca cel mai larg obiectiv pentru tot restul filmului va fi cel de 20 de mm.

Cel mai mult imi place capotul din supraelastic matlasat al Mihaelei - si faptul ca se da cu deodorant peste halat - in copilaria mea erau mai multi oameni care se spreiau peste haine decat cei care se spreiau pe piele direct - era ideea ca, de fapt, hainele trebuie sa miroasa frumos. Nu se inventasera inca deo stick-urile.

In secventa 6, Anamaria se intoarce in camera si se schimba. Intrucat n-am avut resurse sa angajam o secretara de platou, ne-am incurcat mereu cu ceasul ei de la mana - cand l-a avut, cand nu.

Desigur, pana la urma n-are nicio importanta. Anamariei ii lua destul de mult sa se incalte si sa se imbrace, iar Laura astepta cu un teanc de bancnote in mana - destul de stanjenitor. In cele din urma am decis sa aseze bancnotele pe drum dupa marime si valoare si sa castige cat timp are nevoie ca actiunile sa fie mereu legate, fara pauza.

CARAVANA FILMULUI

Pelicula va fi proiectata in 35 de orase din Romania

Avanpremiera filmului „432” va avea loc maine-seara la Teatrul National, iar de vineri pelicula lui Cristian Mungiu va incepe sa ruleze in cinematografele din 20 de orase din tara. De pe 17 septembrie, filmul va porni intr-o caravana prin Romania si va fi prezentat in casele de cultura din alte 15 orase, unde fie nu mai exista sali de cinema functionale, fie conditiile de vizionare sunt proaste.

Echipa lui Mungiu a adus echipament din Germania care sa fie instalat in casele de cultura. „Primul oras va fi Tulcea, apoi caravana va urca in Moldova, va face un salt la Satu-Mare, va trece prin Zalau, prin Bana si se va termina cu Calarasi si Constanta”, a explicat regizorul.

Comentariile integrale ale regizorului despre fiecare secventa din film le gasiti pe www.4luni3saptaminisi2zile.ro.