Două țării membre NATO, Grecia și Turcia, sunt în pragul războiului și mulți se întreapă ce a mai rămas din această alianță. Exercițiul militar Allied Sky ar vrea să demonstreze cu ajutorul a patru bombardiere strategice B-52 Stratofortress că NATO nu s-a stins. Iată ce scrioe military.com.
"Cele mai vechi bombardiere active ale Americii zboară în formație în toate cele 30 de țări NATO, vineri, într-o misiune de o zi menită să demonstreze solidaritatea cu partenerii și aliații, potrivit unui comunicat al Air Force Global Strike.
Într-o operațiune supranumită Allied Sky, patru bombardiere strategice B-52 Stratofortress, desfășurate la baza aeriană a Forțelor regale (RAF) de la Fairford, Marea Britanie, vor zbura peste Europa, alături de aliați, în timp ce două bombardiere de la 5th Bomb Wing de la baza aeriană Minot, Nord Dakota, zboară peste SUA și Canada, a indicat comandamentul.
Între națiunile NATO programate să participe alături de bombardierele din perioada Războiului Rece se numără Belgia, Bulgaria, Canada, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Spania, Turcia , Marea Britanie și SUA, se arată în comunicat.
"Angajamentele de securitate ale SUA în Alianța NATO rămân neclintite”, a spus generalul Tod Wolters, șeful Comandamentului European al SUA. "Misiunea de astăzi a grupului de bombardiere este un alt exemplu al modului în care Alianța susține disponibilitatea, îmbunătățește interoperabilitatea și demonstrează capacitatea noastră de a ne îndeplini angajamentele peste ocean".
Numite misiuni Bomber Task Force, sau misiuni BTF, zborurile mai scurte - folosind două-patru bombardiere - au fost un exercițiu regulat încă din primăvară, ca parte a strategiei mai ample a „forței dinamice de angajare” a Pentagonului pentru unitățile militare, pentru a testa cât de ușor se pot deplasa dintr-un loc în altul. „Dă senzația că suntem în mai multe locuri, și suntem într-adevăr”, a declarat în luna mai, pentru Military.com, generalul Jim Dawkins Jr., pe atunci comandant al Eighth Air Force and the Joint-Global Strike Operations Center de la baza aeriană Barksdale, Louisiana. Dawkins este acum directorul programelor militare globale la biroul secretarului adjunct pentru achiziții, tehnologie și logistică de la Pentagon.
În ultimul an, oficialii au planificat rotații mai multe și mai scurte ale bombardierelor strategice - angajând B-1B Lancer, precum și B-2 Spirit - pentru a testa agilitatea forțelor aeriene atunci când își desfășoară aeronavele grele în întreaga lume, coordonându-şi, de asemenea, zborurile cu omologii de peste ocean, a spus atunci Dawkins. Zborurile se bazează pe „calendarul și ritmul comandanților combatanți și pe cât de mult solicită ei” bombardierele în regiunea lor, a spus el.
Dar acestea sunt din ce în ce mai frecvente și, prin urmare, mai standard, a explicat Dawkins. "Există un semnal mai mare transmis de un bombardier decât de două [F-16 Fighting Falcon]. Este exact așa", a spus el.
Teatrul european de operaţiuni a beneficiat de o rotație a bombardierelor cel puțin o dată pe an, ca parte a operațiunii Atlantic Resolve, de la anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014. EUCOM a declarat, vineri, că din 2018 SUA și aliații lor au condus peste 200 de exerciții de atac aerian, ca parte a unei misiuni BTF.
"Operațiunile și angajamentele cu aliații și partenerii servesc drept elemente fundamentale care evidențiază angajamentul USEUCOM (Comandamentul european al Statelor Unite) față de securitatea și stabilitatea globală", se arată în comunicat. "Aceste oportunități servesc, de asemenea, ca o subliniere a faptului că, în ciuda provocărilor în curs prezentate de COVID-19, forțele americane rămân pe deplin gata să își execute misiunile în toate domeniile." "Îmbunătățind în continuare relațiile noastre de durată, transmitem un mesaj clar potențialilor adversari despre disponibilitatea noastră de a face față oricărei provocări globale", a afirmat Wolters.
Zborurile vin la o zi după ce avioanele F-22 Raptor ale Forțelor aeriene au interceptat avioane de spionaj rusești pe coastele Alaskăi. Comandamentul de apărare Aerospațială al Americii de Nord, care supraveghează operațiunile din America de Nord, a declarat că avioane de luptă nedetectabile au interceptat trei grupuri cu două avioane de patrulare maritime rusești Tu-142 și aeronave de război antisubmarin în Zona de identificare a apărării aeriene din Alaska, cunoscută sub numele de ADIZ, care se întinde la aproximativ 200 de mile de coasta Alaskăi.
Aeronava de patrulare a rămas în cadrul spațiului aerian internațional, dar a zăbovit în ADIZ timp de "aproximativ cinci ore și a ajuns la 50 de mile nautice distanţă de țărmurile Alaskăi", a spus NORAD într-un comunicat. „Misiunile noastre nordice au observat o creștere a activității militare străine, în timp ce concurenții noștri continuă să-și extindă prezența militară și analizează apărarea noastră”, a spus generalul Glen VanHerck, comandantul NORAD. "În acest an, am efectuat mai mult de o duzină de interceptări, cele mai multe din ultimii ani. Importanța eforturilor noastre continue de a proiecta operațiuni de apărare aeriană în și prin nord nu a fost niciodată mai evidentă", a spus VanHerck", scrieOriana Pawlyk pe site-ul military.com.
Traducerea: Rador