"Bombă" la Abrud

Compania Energo Mineral SA a anunțat că a denunțat unilateral contractul de colaborare cu societatea CupruMin Abrud, la numai aproximativ doi ani de la semnarea documentului.

Anunțul reprezintă o adevărată "bombă" pentru localnicii din Abrud, care își puneau speranțe în declarațiile optimiste de până acum, potrivit cărora se negocia pentru reînceperea activității la exploatarea minieră, în condițiile în care circa 60% din persoanele apte de muncă din oraș nu au unde să lucreze.

În plus, retragerea celor de la Energo Mineral ridică și o altă problemă extrem de importantă din punctul de vedere al protecției mediului. Este vorba despre asigurarea neutralizării apelor acide din iazul de decantare de la Valea Şesii și de paza întregii exploatări miniere, care erau asigurate pănă acum de Energo Mineral. În lipsa banilor pentru aceste activități, iazul de decantare reprezintă o adevărată "bombă cu ceas" din punct de vedere ecologic.

Acuzații reciproce

Anunțul privind denunțarea unilaterală a contractului a fost făcut ieri de către administratorul Energo Mineral, Lăcrămioara Popeia, printr-un comunicat de presă. În acesta se menționează că decizia a fost luată încă din data de 2 iulie, din cauză că firma s-a "împiedicat de rezistența absurdă în renegocierea contractului de cooperare".   Pe de altă parte, și SC Energo Mineral a fost suspectată de sindicaliștii de la Abrud că ar fi încălcat clauzele prevăzute în contract și că ar fi concediat abuziv 350 de salariați în toamna anului trecut când a fost oprită activitatea la exploatare din cauza prăbușirii prețului cuprului pe piața internațională. Aceste acuzații nu au putut fi dovedite din cauză că, în ciuda demersurilor repetate, contractul dintre Energi Mineral și Cuprumin, nu a fost făcut public.   Înțelegerea se referea la condițiile de exploatare a zăcământului de cupru de la Roșia Poieni, unde se află 64 % din totalul rezervelor de cupru ale României. Contractul a fost încheiat în iunie 2007, după șase luni de negociere. Acesta prevedea realizarea unor investiți totale de 155 de milioane de euro la exploatare, în decursul a cinci ani. De asemenea, alte 50 de milioane ar fi urmat să fie investite în protecția mediului. Înțelegerea era incheiată pe o perioadă de zece ani, cu posibilitate de prelungire încă zece ani.   În schimbul acestor investiții și a promisiunii, potrivit sindicaliștilor, că angajații nu vor fi disponibilizați pentru cel puțin trei ani, Cuprumin punea la dispoziție zăcământul, mijloacele fixe și licența de exploatare.