Sentință în dosarul Lukoil. Judecătorii au confirmat soluția inițială

avocat Brașov statul român CNSU judecată

Tribunalul Prahova a decis achitarea tuturor inculpaților din dosarul Lukoil, instrumentat de fostul procuror Mircea Negulescu, pe motiv că „fapta nu există”.

O instanță din cadrul Tribunalului Prahova a stabilit că infracțiunile pentru care au fost trimiși în judecată cei opt inculpați, în acest dosar, nu există și a dispus achitarea acestora conform art. 16 alin.1 din Codul de Procedură Penală.

Este cea de-a doua achitare pe care a obținut-o avocatul Florian Șughie, care a reprezentat inculpații din dosarul Lukoil în instanță, după ce cazul a intrat în rejudecare pe fond.

Cei opt inculpați, între care două societăți comerciale, Petrotel Lukoil Ploiești și Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acuzați de folosirea cu rea credință a capitalului societății, spălare de bani și complicitate, au fost achitați. Conform dispozitivului publicat pe portatul instanțelor de judecată, instanța, „în baza art. 396 alin. 5 rap. la art. 16 alin. 1 lit. a Cod de procedură penală, dispune achitarea inculpaților:

1 Bogdanov Andrey Iurevici, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosirea cu rea credinţă a capitalului societăţii şi spălare a banilor; 2.Raţă Andrei, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosirea cu rea credinţă a capitalului societăţii, şi spălare a banilor; 3.Duţu Dorel, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la folosirea cu rea credinţă a capitalului societăţii şi complicitate la spălare a banilor;  4.Vointsev Alexey, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la folosirea cu rea credinţă a capitalului societăţii;

5.Kuzina Olga, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la folosirea cu rea credinţă a capitalului societăţii şi complicitate la spălare a banilor; 6.Dănulescu Dan, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la folosirea cu rea credinţă a capitalului societăţii şi complicitate la spălare a banilor;

7.S.C. PETROTEL LUKOIL S.A. PLOIEŞTI, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor; 8.LUKOIL EUROPE HOLDINGS BVATRIUM OLANDA, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la folosirea cu rea credinţă a capitalului societăţii şi complicitate la spălare a banilor”.

Instanța a ridicat măsurile asiguratorii

Pe de altă parte, având în vedere că Petrotel Lukoil SA Ploiești nu s-a declarat parte vătămată în proces, judecătorii au dispus și ridicarea măsurilor asiguratorii, după cum urmează:

„1. Sechestrului asigurător asupra bunurilor aparţinând LUKOIL EUROPE HOLDINGS respectiv asupra unui număr de 176.840.629 acţiuni la o valoare de 2,5 lei/acţiune, în valoare totală de 442.101.572,5 lei;  2. Sechestrului asigurător asupra primelor de emisiune deţinute de inc. LUKOIL EUROPE HOLDINGS BVATRIUM Olanda, acţionar majoritar în cadrul SC PETROTEL LUKOIL SA Ploiesti, în valoare totală de 1.880.931.388 lei;.

3. Sechestrului asigurator asupra următoarelor conturi x,yz și w, deținute de inc. PETROTEL, LUKOIL SA Ploiești la ABN AMRO BANK Olanda devenită, ulterior RBS BANK Olanda, precum și a sumelor ce se vor vira ulterior, până la concurența sumei 642.285.263,48 euro, conform încheierii nr. 411/22.09.2015 a Judecătorului de Cameră Preliminară din cadrul Tribunalului Prahova, dată în dosarul 5169/105/2015; 4. Sechestrului asigurător asupra conturilor x, respectiv y, deţinute de terţul acţionar majoritar al inc. SC PETROTEL LUKOIL SA Ploieşti, EUROPE HOLDINGS BVATRIUM Olanda până la concurenţa sumei de 542.262.283,28 euro, conform portalului instanţelor de judecată. Decizia pe fond a Tribunalului Prahova, în faza de rejudecare, va putea fi atacată cu apel în termen de zece zile”.

Judecătorii au mai dispus că toate cheltuielile judiciare, în valoare de 71.226 lei, avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Decizia Tribunalului Prahova nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Dosarul Lukoil

Dosarul Lukoil a fost trimis în judecată în anul 2015, prejudicial stabilit de anchetatori fiind de 1,7 miliarde de euro, o sumă imensă pentru România. Cercetările în acest caz au fost instrumentate de procurorul Mircea Negulescu, zis Portocală, pe vremea când activa în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, înainte de a fi promovat la DNA.

În acest caz, directorul general al Petrotel Lukoil Ploieşti, Andrey Bogdanov, a fost trimis în judecată pentru mai multe infracțiuni, între care folosire cu rea credinţă a capitalului societăţii şi spălare de bani. De asemenea, în boxa acuzaților, au mai stat, alături de el, alți trei directori general adjuncţi din cadrul societăţii de la Ploieşti, respectiv Alexey Voinstev, acuzat de complicitate la folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii, Olga Kuzina şi Dan Dănulescu, acuzaţi de complicitate la folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani.

În afară de cei șase membri ai conducerii societății, în instanță au fost trimise în judecata Petrotel Lukoil Ploiești, pentru spălare de bani şi Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pentru complicitate la folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani.

În anul 2018, judecătorii au pronunțat achitări în acest dosar, iar după ce Parchetul a făcut apel la Curtea de Apel Ploieşti, cauza a fost retrimisă spre rejudecare pe fond. În cele din urmă, Tribunalul Prahova a dispus, miercuri 9 decembrie 2020, achitarea tuturor inculpaţilor.