Bolojan taie cheltuielile Primăriei Oradea

Din cauza crizei financiare, edilul-şef a decis blocarea unor investiţii şi reducerea numărului de funcţionari.

Primăria Oradea trece printr-o criză financiară fără precedent, motiv pentru care primarul Ilie Bolojan a dat afară aproape 10% din personal şi a redus drastic cheltuielile, multe investiţii fiind blocate pentru moment.   „Este vorba despre o rectificare negativă, de 741 de miliarde de lei vechi. Principalele reduceri vor viza investiţ iile, dar şi reducerea cheltuielilor de funcţionare şi salarizare. Cauza reducerilor o reprezintă supraestimarea veniturilor pentru anul 2008. Am redus cu 140 de miliarde de lei vechi bugetul Administraţiei Imobiliare Oradea, cu 266 de miliarde de lei vechi cheltuielile de funcţionare ale Primăriei Oradea şi cu 321 de miliarde de lei vechi bugetul alocat investiţiilor“, a explicat ieri edilul Ilie Bolojan.

Fonduri doar pentru investiţiile începute

Pe de altă parte, Ilie Bolojan susţine că a fost nevoit să reducă drastic cheltuielile din cauză că fosta conducere a primăriei a umflat artificial cheltuielile cu investiţiile şi nu a reuşit să atragă fonduri la buget din vânzarea terenurilor, aşa cum şi-a propus. Printre altele, autorităţile locale vor cere trecerea cheltuielilor cu reparaţiile şcolilor, în valoare de 100 de miliarde de lei vechi, în sarcina Ministerului Educaţiei.   În ciuda nemulţumirilor iscate de aceste măsuri, unii funcţionari consideră că, pe termen lung, oraşul ar putea avea de câştigat, asta în condiţiile în care vor fi susţinute proiecte de dezvoltare economică. „Din punctul de vedere al reaşezării bugetului pe baze reale, trebuia făcut acest lucru. Un efect ar fi acela că vor fi bani în bugetul local, care pot fi distribuiţi în funcţie de nevoile reale. Decât să umbli cu un buget umflat, care poată să ducă la colaps, mai bine spui că asta este realitatea. Partea neplăcută este haosul creat de stoparea investiţiilor în infrastructură“, este de părere Marcel Boloş, directorul Administraţiei Imobiliare Oradea.

Pentru investiţiile care au fost deja începute au fost asigurate fondurile necesare, iar acolo unde a fost nevoie acestea au fost suplimentate.

Primarul Ilie Bolojan a adăugat că obiectul rectificării bugetare îl constituie şi noua organigramă pentru aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Oradea, respectiv pentru instituţiile publice subordonate Consiliului Local Oradea. „Personalul va fi redus cu 9% efectiv şi cu 17% în ceea ce priveşte numă- rul total de posturi. 877 de posturi vor rămâne ocupate, iar 84 de posturi efective vor fi reduse“, explică Ilie Bolojan. „Numărul funcţionarilor era prea mare“

Legat de reducerea numărului de funcţionari, părerile sunt împărţite. Unii sunt de părere că era necesară. „Supradimensionarea organigramei era vizibilă. Reducerea este firească, însă ar trebui însoţită de măsuri paralele de stimulare a funcţionarilor rămaşi. Orădenii nu ar trebui să-şi facă griji că vor sta mai mult la ghişee, pentru că oricum numărul funcţionarilor era prea mare“, consideră un funcţionar din cadrul primăriei, care a dorit să rămână în anonimat.

Potrivit reprezentanţilor administraţiei locale, vor fi luate o serie de măsuri care vor reduce timpii de aşteptare pentru avize şi autorizaţii. "Decât să umbli cu un buget umflat, care poată să ducă la colaps, mai bine spui că asta este realitatea." - Marcel Boloş directorul Administraţiei Imobiliare Oradea