Boala regilor, soarta şchiopilor

"Statul face un lucru criminal. Dacă nu era familia, eu nu mai eram demult", acuză Ion Lungu. La 61 de ani, el crede că este cel mai în vârstă bolnav de hemofilie din România. Bolnavii de hemofilie sunt într-o situaţie disperată, deoarece plafonul alocat de statul român pentru tratament este insuficient.

Lunar, o persoană cu hemofilie are nevoie de tratament în valoarea de circa 10.000 de lei, spune un alt bărbat care suferă de această boală, Alexandru Gîtan.

"Familia mi-a ţinut loc de Ministerul Sănătăţii, de statul român, de tot. Fără ea, nu eram", spune Ion Lungu. Astăzi, bătrânul a venit de la Braşov, pentru a fi prezent la marşul persoanelor cu hemofilie, organizat la Bucureşti. Fără cârje, omul nu ar putea merge. Hemofilia, care i-a fost rar tratată ca la carte, îi face articulaţiile tot mai rigide. Cu hemofilie în comunism - "Era tratament, dar anevoios"

La piciorul drept, are operaţie la genunchi. La stângul, e operat la gleznă. Aşa că ţine cârje în ambele mâini, dar merge mai departe. Îşi îndoaie cotul mai puţin, încheietura îi e rigidă, genunchii nu-l ascultă. Pe lângă hemofilie, are şi hepatită  C, diabet zaharat, tensiune oscilatorie. Pe acestea le ştie.

Hepatita o are tot de la hemofilie. "Era tratament şi în comunism, cu extras din plasmă, dar era anevoios de făcut. Lipseau dispozitivele de perfuzare. Făceau 5-6 perfuzii cu aceeaşi trusă. Aşa am luat hepatită virală C", spune Lungu. A avut o meserie cam interzisă pentru boala sa. "Eram maistru instructor în învăţământ, am lucrat 37 de ani pentru stat. Până la 39 de ani, mă urcam pe balustrade, făceam orice". Tratament pentru 2. 33 rămân fără

Alexandru Gîtan are 29 de ani şi este student la Medicină, la Galaţi. Suferă de hemofilie severă şi, de câteva luni, nu şi-a mai făcut tratamentul. Nici nu ar avea cum, deoarece nu îşi permite. O injecţie costă circa 1.600 de lei, iar un bolnav de hemofilie are nevoie de 5-6 într-o lună.

"La Galaţi, s-au alocat 185 de milioane (n.r. lei vechi) pentru tratarea bolnavilor de hemofilie. Banii aceştia ajung la doi oameni", spune Alexandru. Numai în Galaţi sunt 35 de persoane cu hemofilie, dependente de acest tratament. "Cred că nu se mai dau bani din cauza crizei. Dar, fără tratament, bolnavii de hemofilie vor avea sechele articulare, vor deveni handicapaţi". "Bolnavii devin invalizi, nu muncesc, paguba e mai mare"

"Nu ştiu cum au hotărât - încearcă Alexandru să găsească raţionamentul Ministerului Sănătăţii -, dar se economiseşte acum şi se pierde mai târziu. Pentru că bolnavii devin invalizi, nu muncesc, paguba la stat este mai mare".

Dacă nu urmează tratamentul, Alexandru Gîtan ar putea fi un invalid precum Ion Lungu. La cei 29 de ani ai săi, problemele de mers sunt deja evidente. "Pentru noi, adulţii, odată instalate, aceste probleme articulare nu dispar", spune Alexandru. Cum este student la medicină, îl întrebăm dacă există leac. "Sunt studii, atât", răspunde el. Omul neutru: "Pentru hoţi, sunt bani destui"

La marşul de astăzi, fântânile de la Universitate au aruncat în aer apă roşie. Lângă fântâni, au luat loc diverşi curioşi, printre care şi Nicolae, pensionar din Bucureşti. Omul nu suferă de hemofilie, dar spune că "pentru hoţi, sunt destui bani, dar pentru oamenii ăştia nu". "Nu ştiu cum e legea, dar ar trebui să le dea bani, e vorba de viaţa unor oameni", aduagă bătrânul.

Ne întoarcem la Ion Lungu, care ia numere de telefon, dă sfaturi altor bolnavi, vorbeşte cu toate televiziunile. Omul se va duce la maşina pe care o conduce şi îşi va injecta medicamentul de care are nevoie. "Să nu am probleme, să merg liniştit până la Braşov". "Bă, nu te însori, că eşti bolnav de hemofilie"

Acolo îl aşteaptă familia, pe care şi-a întemeiat-o cu greu. "La hemofilici, e greu să îţi faci familie. Oamenii, uneori chiar familia, îţi obstrucţionează viaţa. Mie nu mi-a spus familia "Bă, nu te însori, că eşti bolnav de hemofilie", dar altora li s-a spus. Unii se spânzură, alţii nu fac copii".

În jurul fântânii, să fie câteva zeci de bolnavi, pe ale căror tricouri scrie "changing possibilities în hemophilia" (în traducere - noi posibilităţi în hemofilie). În România, sunt 2.500 de bolnavi de hemofilie. În lume, sute de mii suferă de această boală. Descendenţii bolnavilor de hemofilie se împart în trei categorii: norocoşi, purtători sau bolnavi.