Bolivienii întârzie repatrierea românului Arpad Magyarosi

În ciuda cererilor repetate, autorităţile boliviene nu au furnizat, nici până acum, oficial, circumstanţele care au condus la uciderea celor trei bărbaţi şi arestarea celorlalţi doi, sub acuza de complot terorist împotriva preşedintelui Evo Morales.

Józsa Mátyás, ambasadorul Ungariei în Argentina, s-a plâns, la întoarcerea din vizita întreprinsă joi în La Paz, că autorităţile boliviene amână acordarea aprobărilor pentru repartrierea corpului cetăţeanului român de etnie maghiară Árpád Magyarosi. Înaltul oficial, citat de Kemma.hu, crede că Rigoberto Paredes Ayllón, avocatul celuilalt cetăţean român, Előd Tóásó, riscă să devină şi el o ţintă şi, ca atare s-ar impune angajarea unor bodyguarzi. Asta cu atât mai mult cu cât, avocatul a depus o plângere oficială Comisiei Interamericane pentru Apărarea Drepturilor Omului, în care reclamă bătaia încasată de clientul său în  momentul arestării. Mai mult, cererea de eliberare condiţionată a lui Előd Tóásó, care puncta faptul că acesta nu avea stagiul militar satisfăcut şi că nu a făcut niciodată parte din grupări militare, a fost respinsă de autorităţi pentru viciu de procedrră.

Kemma.hu reia  într-un articol publicat duminică o altă declaraţie a ambasadorului maghiar din Buenos Aires, care, afirmă în Blic că Elod Toaso este ţinut izolat, într-o celulă unde noaptea temperatura ajunge la cinci – şase grade, iar în loc de pat are nişte paie.  

Marţi este programată o înfăţişare în faţa instanţei boliviene, urmând ca apărarea să aducă în faţa procurorilor un martor important. În continuare, autorităţile caută un translator, pentru ca Elod să poată fi interogat, până acum acest lucru fiind imposibil, având în vedere că tânătul nu stăpâneşte limba engleză la un nivel avansat , şi nici spaniola, se mai arată pe aceeaşi pagină web maghiară.

Cotidianul maghiar în limba engleză Hungarian Ambiance îl citează pe expertul bolivian în drept constituţional José Antonio de Chazal, care susţine că Előd Tóásó e îndreptăţit să ceară compensaţii de la guvernul bolivian pentru că a fost bătut în momentul arestării, din moment ce constituţia ţării provede inviolabilitatea persoanei inclusiv în asemenea momente. Baldelomar Henry, un alt expert bolivian, adaugă, în acelaşi articol care citează MCI, că dacă, în final, se dovedeşte că  nu a existat niciuun complot, Ungaria, Croaţia şi Irlanda ar avea toată justificarea să-l cheme pe Evo Morales la Curtea Internaţională, sub acuzarea de ucidere a unor cetăţeni şi pentru utilizarea disproporţionată a forţei.

Toaso, în vârstă de 29 de ani, a fost reţinut de poliţie împreună cu Mario Tadic , un bolivian de origine croată, în data de 16 aprilie, la hotelul Las Americas din oraşul Santa Cruz. În acelaşi incident , trei persoane, printre care se afla şi românul Arpad Magyarosi, au fost ucise, autorităţile boliviene susţinând că grupul făcea parte dintr-o celulă teroristă având legături cu separatiştii extremişti locali şi intenţiona să-l asasineze pe preşedintele Evo Morales. Opoziţia boliviană a acuzat însă poliţia că i-a executat pe cei trei. CITIŢI ŞI: