În contextul caniculei care topește Europa în ultima vreme, iar oamenii umplu piscinele și ștrandurile până la refuz, medicii atrag atenția asupra riscurilor majore pe care le are asupra sănătății clorul folosit pentru dezinfectarea acestora.
Clorul este utilizat, pe scară largă, pentru dezinfectarea piscinelor și a ștrandurilor pe tot continentul de mai bine de un secol, însă oamenii de știință au devenit din ce în ce mai îngrijorați de bolile pe care expunerea îndelungată sau la cantități mari de clor le poate provoca.
"Adăugat în apă, clorul este foarte eficient și poate distruge o gamă largă de bacterii și virusuri periculoase. Organizația Mondială a Sănătății consideră inofensiv clorul doar dacă nivelul este sub 1 la un milion, în apa potabilă, însă problemele apar atunci când sunt dezinfectate piscinele și se ajunge la concentrații de 2 până la 5 părți per milion", atrage atenția toxicologul britanic Nitin Seetohul, de la Universitatea Trent Nottingham.
Astfel, studii recente au dezvăluit că micuții care înoată cel puțin o dată pe săptămână în piscine cu clor sunt de cinci ori mai predispuși să facă astm.
Un alt studiu efectuat la Colegiul Stomatologic din New York a scos la iveală un fapt și mai șocant. "Dacă nivelul de clor nu e menținut în limitele normale, atunci contactul frecvent cu apa acidă din piscină poate determina, în special în cazul înnotătorilor pasionați, mari probleme cu smalțul dinților", explică medicul Leila Jahangiri.
Clorul este deosebit de periculos și pentru ochi, în special în cazul persoanelor foarte sensibile, ca să nu mai vorbim și despre efectele deosebit de grave asupra părului, mai ales dacă este vopsit.
"Persoanele cu părul vopsit blond se pot trezi cu o nuanță de verde după mai multe vizite la piscină. Asta deoarece clorul și cuprul din vopsea interacționează", susțin specialiștii.