Se hrănesc cu hârtie sau tencuială şi sunt gata să se arunce de la etaj pentru că se cred nemuritori.
Bolile rare au fascinat mereu, fie că vorbim despre persoane cu pielea albastră, de copii de 80 de ani sau de persoane al căror meniu de bază e benzina sau hârtia. Mai jos, câteva dintre cele mai ciudate afecţiuni despre care aţi auzit. 1. Oamenii cu piele albastră Nu este vorba despre celebrele personaje din "Avatar", ci de fiinţe reale care au fost diagnosticate cu methemoglobinemia. Primele cazuri întâlnite au fost în Statele Unite, în anii ‘60, când în Kentucky locuia familia Fugates, ai cărei membrii aveau pielea albastră. Această afecţiune, transmisă genetic, face ca pielea de pe întregul corp să fie albastră, indigo sau chiar mov. 2. Pica sau cum să mănânci lucruri necomestibile Persoanele care suferă de aşa-numitul sindrom Pica simt nevoia să mânânce diverse lucruri care nu sunt comestibile, respectiv pământ, pietre, hârtie, tencuială.
"Sindromul e destul de rar, dar când se întâmplă, e obligatoriu să cercetezi nu doar funcţiile creierului, ci şi dacă are o tumoră de lob frontal. În cazul acestor tumori pot apărea astfel de manifestări", a explicat psihiatrul Gabriel Diaconu. 3. Sindromul "Alice în Ţara Minunilor" Chiar dacă pare de domeniul fantasticului, micropsia sau sindromul "Alice în Ţara Minunilor" e o afecţiune reală care face ca omenii să nu aibă o percepţie corectă a dimensiunii obiectelor din jur.
Cei care suferă de acestă boală văd lucrurile mult mai mici decât sunt în realitate. De exemplu, un câine poate părea de dimensiunea unui şoarece. 4. Morţii vii Sindromul Cotard sau morţii vii e o boală mai frecventă decât s-ar crede. Oamenii pot să pretindă despre un anumit organ că lea dispărut sau putrezit.
Uneori acestă iluzie pare atât de reală, încât cei afectaţi pretind că pot să simtă mirosul de putrefacţie al propriului trup. Paradoxal, ideea că ar fi un cadavru viu îi face să se considere nemuritori. "Mulţi refuză să se mai alimenteze sau să bea apă. În interiorul unui astfel de tablou poate să se ajungă la stări extreme de malnutriţie. Există, de asemenea riscul de a executa gesturi de violenţă asupra organismului. Oamenii se pun în faţa maşinii, ori sar de la etaj pentru că ei cred că nu pot să păţească nimic", a mai explicat Gabriel Diaconu. 5. Elefantiazis sau "boala piciorului de elefant" Acestă boală este provocată de paraziţi precum Wuchereria bancrofti, Brugia malayi şi Burgi timori, toate transmise de ţânţari. Prin înţepătură ţânţarii injectează paraziţii în sânge, unde se reproduc şi trăiesc timp de câţiva ani. Astfel simptomele pot apărea la mult timp după infectarea propriu-zisă. Cele mai vizibile semne sunt inflamarea excesivă a mâinilor, picioarelor, sânilor şi chiar a organelor genitale. În lume, circa 120 de milioane de oameni suferă de "boala piciorului de elefant".
6. Progeria Sindromul Hutchinson-Gilford sau Progeria este o boala genetică ce provoacă îmbătrânirea la vârste fragede. Copiii care se nasc cu acestă boală nu trăiesc mai mult de 13 ani. Pe măsură ce cresc, ei se confruntă cu numeroase alte boli, specifice bătrânilor. Apar ridurile, le cade părul, oaselor li se subţiază şi pot suferi chiar şi de arterită sau de afecţiuni ale inimii. Doar 48 de persoane au fost până acum diagnosticate cu Progeria.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/m6Be_8Agojo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> "Am avut o pacientă care suferea de sindromul Pica: mânca hârtie şi îşi introducea ace sub piele.“ GABRIEL DIACONU, psihiatru la Sapiens Medical Center din Bucureşti