Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a primit-o, vineri, pe ministrul afacerilor externe al Republicii Federale Germania, Annalena Baerbock, cu ocazia vizitei pe care şeful diplomaţiei germane o efectuează în România, în contextul co-prezidării celei de-a doua ediţii a Conferinţei ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova.
”Consultările au marcat şi aniversarea a 30 de ani de la semnarea Tratatului dintre România şi Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa, la 21 aprilie 1992, a 55 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice cu Republica Federală Germania şi a 150 de ani de la înfiinţarea primei Agenţii diplomatice a României la Berlin. Cei doi oficiali au marcat momentul aniversar al relaţiei bilaterale prin semnarea, în prezenţa mass-media, a unui panou filatelic aniversar”, a transmis, vineri seară, MAE, într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, discuţiile au vizat atât oportunităţile de consolidare a relaţiilor bilaterale pe palierele politic, economic, sectorial şi al schimburilor interumane, cât şi subiectele de actualitate de pe agenda europeană, inclusiv în contextul provocărilor generate de agresiunea militară neprovocată, nejustificată şi ilegală a Federaţiei Ruse în Ucraina.
Bogdan Aurescu, despre așteptările României în ceea ce privește aderarea la spaţiul Schengen
De asemenea, Bogdan Aurescu a reiterat aşteptarea României privind adoptarea unei decizii pozitive în legătură cu aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen, inclusiv în contextul acţiunii solidare şi eficiente a României de gestionare a unei crize a refugiaţilor fără precedent la frontierele sale.
”De asemenea, şeful diplomaţiei române a evocat legăturile economice strânse dintre cele două ţări, Germania fiind cel mai important partener comercial al României şi al treilea investitor în economia românească. În acest context, a apreciat nivelul investiţiilor germane şi contribuţia lor la obiectivele de dezvoltare economică a României, arătând interes pentru exploatarea oportunităţilor de cooperare în domenii de interes comun, precum cel energetic, al transporturilor, industria hidrogenului, digitalizare, cercetare şi inovare. De asemenea, a apreciat cooperarea excelentă în domeniul educaţiei, în special expertiza germană şi sprijinul pentru educaţia duală, exprimând interes pentru extinderea acestei colaborări”, se mai arată în comunicat.
Potrivit reprezentanţilor MAE, cei doi oficiali au reconfirmat faptul că minoritatea germană din România şi cetăţenii români care trăiesc în Germania reprezintă o punte solidă de legătură între cele două state, aflându-se în atenţia prioritară a autorităţilor din cele două ţări.
”În acest context, ministrul Aurescu a reiterat rolul cheie al Comisiei mixte guvernamentale româno-germane pentru problematica etnicilor germani din România, care s-a întrunit cel mai recent la Berlin, în perioada 2-3 iunie 2022”, a mai precizat MAE.
Transportul de cereale din Ucraina, o problemă fundamentală
În contextul agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a subliniat importanţa menţinerii sprijinului ferm acordat Ucrainei pe toate palierele şi a reiterat angajamentul României de a continua demersurile de asistenţă umanitară, atât prin sprijinul acordat refugiaţilor ucraineni, cât şi prin intermediul hub-ului logistic de la Suceava, utilizat în mod susţinut şi de către Germania.
De asemenea, şeful diplomaţiei române a prezentat eforturile României cu privire la transportul de cereale din Ucraina şi a arătat că sunt necesare eforturi comune în continuare pentru facilitarea transporturilor prin Marea Neagră, în condiţii de securitate.
”În ceea ce priveşte procesul de extindere a Uniunii Europene, cei doi miniştri de externe au evidenţiat importanţa continuării acestuia, evocând inclusiv decizia de acordare a statutului de candidat la aderarea la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova şi au salutat rezultatele foarte bune ale Conferinţei co-prezidate astăzi la Bucureşti. De asemenea, cei doi miniştri au evocat cooperarea română-germană în cadrul NATO, ministrul Aurescu mulţumind părţii germane pentru contribuţia sa la consolidarea pe termen lung a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, inclusiv prin asigurarea poliţiei aeriene în România”, se mai precizează în comunicat.