A trecut o lună de când armata rusă lansează atacuri asupra orașelor din Ucraina. Numărul victimelor crește de la o zi la alta, iar unele regiuni sunt distruse aproape în totalitate. Ucrainenii par să reziste extrem de bine în fața forței ruse, reușind să opună rezistență și să împiedice cucerirea punctelor importante. Întreaga omenire se întreabă ce este în mintea lui Vladimir Putin și care este planul său.
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, a vorbit despre situația din Ucraina și despre planurile reale ale liderului de la Kremlin. Oficialul român pare să își fi dat seama de temerile lui Vladimir Putin și ne prezintă scenariul încă din fază incipientă, când acesta a venit cu două tratate către SUA și NATO.
Ministrul de Externe susține că în propunerile prezentate în cele două tratate se văd planurile Federației Ruse. Pe lângă intenția de a controla Ucraina, Vladimir Putin pune sub semnul întrebării securitatea europeană. Tocmai din acest motiv a insistat, încă din luna decembrie, cu privire la numărul mare de forțe pe care Alianța le are în jurul său.
"Dacă ne uităm la propunerile pe care Federația Rusă le-a făcut în luna decembrie, pentru că a existat un set de propuneri, două tratate care au fost propuse spre a fi încheiate de către Statele Unite și de către NATO, vedem acolo care sunt intențiile Federației Ruse.
Pe de o parte, intenția de controla Ucraina, dar pe de altă parte, așa cum se vede și din acțiunea pe care Rusia a pornit-o împotriva Ucrainei, cu încălcarea flagrantă a dreptului internațional, rezultă clar că este vorba despre încercarea de a pune sub semnul întrebării niște parametrii importanți ai arhitecturii de securitate europene. Acestea sunt obiectivele pe care Federația Rusă și Vladimir Putin le-au avut în vedere", a spus Bogdan Aurescu, într-un interviu acordat lui Radu Tudor, la "Punctul de întâlnire".
Rusia a început să resimtă sancțiunile aplicate pentru războiul din Ucraina
Ministrul de Externe este mândru de modul în care au acționat statele membre NATO și susține că acestea au avut un răspuns pe măsură. În ciuda amenințărilor care vin de la Kremlin cu privire la folosirea de arme nucleare în războiul din Ucraina, Alianța nu renunță la planurile sale și vrea să își întărească și mai mult flancul estic. De asemenea, statele europene continuă să acorde ajutor Ucrainei în acest război, fără a se implica militar.
„Unul dintre liderii prezenți la summit-ul extraordinar (de la Bruxelles) a susținut că 10% din economia Rusiei se va diminua în urma sancțiunilor care au fost adoptate atât de Uniunea Europeană, cât și de celelalte state care au acționat coordonat, cum sunt SUA, Canada, Marea Britanie, etc. Aceste efecte deja se simt în industria Rusiei”, a mai precizat ministrul de Externe.