Bogdan Aurescu cere oprirea războiului din Ucraina. Ce spune ministrul de Externe despre posibilitatea recesiunii în Europa

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, participa la sedinta de Guvern desfasurata la Palatul Victoria.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a adus explicații, vineri, 15 iulie, după cea de-a doua ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, despre riscul unei recesiuni la nivelul UE. Oficialul susține că, în continuare, trebuie să i se ceară Federației Ruse să înceteze războiul.

Ministrul de externe a declarat vineri, 15 iulie, că războiul început de Putin este ilegal, nejustificat, neprovocat, ilegitim. În plus, el e de părere ca nu face rău doar Ucrainei, ci face rău regiunii, Europei și lumii întregi. Aurescu a fost întrebat despre efectele asupra restului Europei, în cazul în care se va ajunge la o recesiune în Germania.

”Și România și Germania, într-adevăr, sunt extrem, extrem de puternic interconectate. Dacă ne uităm doar la schimburile de anul trecut, de peste 35 de miliarde de euro, între România și Germania, putem să ne dăm seama cât de mult depindem unii de alții, iar aceste schimburi sunt în creștere".

Soluțiile pentru evitarea recesiunii în Europa

În plus, ministrul a oferit propriile soluții despre situația economică a Europei, în contextul crizei din Ucraina. ”Soluția stă, așa cum spunea doamna ministru, în acțiunea comună. Pentru că, sigur, sunt soluții naționale, dar soluțiile principale vin din acțiunea noastră comună, de la nivelul Uniunii Europene. și atunci când vorbim, de exemplu, despre energie, iată, avem instrumentul care se cheamă RePowerEU. ".

Despre situația comerțului dinspre Ucraina, ministrul de Externe a oferit următoarele explicații: "Când vorbim despre criza alimentară, iarăși, împreună ne reunim și încercăm să găsim soluții cu privire la modul în care să putem tranzita grânele ucrainene dinspre Ucraina spre destinațiile terțe, acolo unde ele sunt așteptate, în așa fel încât să nu existe consecințe suplimentare, din punct de vedere social, din punct de vedere migraționist, din punct de vedere economic, pentru acele regiuniși pentru Europa, la rândul său”.

Consecințele războiului din Ucraina

Aurescu a mai adăugat că: ”Deci, răspunsul este unul comun. Sigur că suntem afectați, de asemenea, cu toții de acest război care, nu trebuie să uităm niciun moment, trebuie să înceteze. Deci noi, în continuare, trebuie să cerem Federației Ruse să înceteze acest război ilegal, nejustificat, neprovocat, ilegitim de agresiune împotriva Ucrainei, care face rău Ucrainei, face rău regiunii, face rău Europei, face rău lumii întregi și, nu în ultimul rând, face rău Rusiei. Prin urmare, apelul nostru, pe care și astăzi l-am pronunțat aici, la București, a fost: războiul trebuie să înceteze cât mai curând”.