Bogaţii României sunt neprotejaţi de BNR

Aproape 1% dintre titularii de depozite au în bănci circa 34 de miliarde de lei, jumătate din suma depusă de populaţie.

Peste 99% dintre titularii de depozite îşi vor recupera banii depuşi la bănci sub formă de depozite, întrucât deţin sub 20.000 de euro, plafon garantat în cazul unor falimente. Însă restul deponenţilor deţin depozite de 34 de miliarde de lei, aproape jumătate din suma totală depusă de persoanele fizice, conform datelor furnizate de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB). Peste 17 milioane de depozite sunt garantate în cazul unor falimente, însă circa 170.000 de titulari îşi pot recupera o sumă infimă din bani. Valoarea medie a depozitelor populaţiei este de 1.100 de euro pe persoană fizică, în timp ce la firme media este de 10.000 de euro. În cazul deponenţilor garantaţi persoane juridice, ponderea celor cu depozite cel mult egale cu 20.000 de euro era de 94,7%. Restul de 5,3% au depozite mai mari decât plafonul de garantare, care reprezintă 80% din totalul depozitelor companiilor româneşti la bănci. În prezent, tot mai multe state adoptă sau intenţionează să acopere integral depozitele deponenţilor.   Întrebat dacă plafonul va fi ridicat şi în România, pentru a le da încredere deponenţilor în aceste momente de criză financiară, Niculae Vulpescu, directorul FGDB, a declarat: „Plafonul de garantare ar putea fi mărit dacă UE ne obligă printr-o directivă. Altfel, nu cred că acest lucru se va întâmpla şi nici nu văd de ce, deoarece sistemul bancar românesc nu are probleme“. „Dacă, însă, sistemul bancar va da semne de slăbiciune ca urmare a crizei, cred că şi la noi va fi ridicat acest plafon pentru a proteja deponenţii“, a adăugat Vulpescu. Garantare pe fiecare bancă

În cazul în care o persoană are depozite sub 20.000 de euro la mai multe bănci, aceasta îşi va primi banii de la FGDB, pentru fiecare bancă în parte. De exemplu, o persoană care are 60.000 de euro şi îi depune la trei bănci diferite, în depozite de câte 20.000 de euro, îşi va recupera integral suma în cazul ipotetic în care aceste trei bănci se prăbuşesc. Dacă toţi banii sunt puşi într-un cont la o singură bancă, din 60.000 de euro vor fi recuperaţi doar 20.000.

DECIZIE

UE impune un plafon minim de 50.000 de euro Miniştrii de finanţe din statele membre UE au ajuns ieri la un acord privind ridicarea plafonului de garantare a depozitelor de la 20.000 de euro pe deponent la 50.000 de euro, în cazul în care băncile dau faliment, transmite AFP. Iniţial se dorea majorarea plafonului minim până la nivelul de 100.000 de euro. Un astfel de prag (50.000 de euro) va fi greu de asumat din punct de vedere bugetar de unele state membre UE, printre care şi România sau alte state din Europa de Est. Măsura are rolul de a-i linişti pe cei care au depozite la bănci. O retragere masivă a banilor din bănci, în aceste momente de criză, ar duce la prăbuşiri în lanţ, deoarece s-ar agrava problemele de lichiditate cu care băncile deja se confruntă.