Opoziţia a decis să părăsească astăzi şedinţa parlamentului în care premierul Emil Boc şi-a asumat legea educaţiei, susţinând că demersul este anti-constituţional. PSD şi PNL au invocat amânarea unei decizii a Curţii Constituţionale pe procedura de angajare a răspunderii. Emil Boc a parat:"Dacă există vreun text constituţional care prevede amânarea asumării până când se pronunţă Curtea Constituţională, vă rog să-l invocaţi".
Cu acordul preşedintelui de şedinţă, Ioan Oltean (PDL), premierul a continuat cu angajarea răspunderii chiar dacă în sală nu a fost decât un sfert din numărul de parlamentari. Asumarea nu a durat însă mai mult de 20 de minute, în timp ce scandalul din plen s-a întins peste o oră. PSD şi PNL au anunţat că vor depune moţiune de cenzură.
Opoziţia a boicotat asumarea lui Emil Boc. Guvernul însă a mers mai departe, în condiţiile în care, deşi nu a existat cvorum de şedinţă, Ioan Oltean "a apreciat" că "nu e nevoie" să facă din nou prezenţa. PDL a repetat, practic, scenariul de la legea pensiilor, când Roberta Anastase a aprobat adoptarea actului normativ, deşi în sală era doar 80 de deputaţi din necesarul de 169.
Dacă disensiunile pe cvorum au durat mai bine de o oră şi jumătate, premierul şi-a epuizat întreaga angajare a răspunderii în doar 20 de minute. În final, Boc a concluzionat sec: "Chestiunile procedurale cred că au fost clarificate în plenul parlamentului. Altceva nu am de adăugat". Nicolăescu: Legea educaţiei e o nenorocire pentru învăţământul românesc
Disputa pe asumare a început în Sedinţa Birourilor Permanente, unde opoziţia nu s-a mobilizat însă suficient, aşa că a continuat în plen.
PSD-istul Cristian Dumitrescu a reclamat încălcarea Constituţiei, atâta vreme cât judecătorii Curţii nu s-au pronunţat asupra sesizării făcute de preşedintele Senatului Mircea Geoană care a reclamat un conflict juridic de natură contituţională între guvern şi Senat. "O fac pentru stenogramă", a spus Dumitrescu, sceptic în privinţa demersului său de a-l bloca pe Boc.
PSD-iştii au fost susţinuţi de liberali. "În acest moment guvernul e în afara procedurilor constituţionale. Până nu avem un răspuns de la Curtea Constituţională, guvernul nu-şi poate angaja răspunderea", a susţinut deputatul PNL Eugen Nicolăescu.
El s-a lansat şi într-o serie de critici faţă de forma convenită ieri în guvern."Ultima variantă a legii educaţiei este o catastrofă. (...) Este o nenorocire pentru învăţământul românesc", a comentat Nicolăescu.
"Dacă există vreun text constituţional care prevede amânarea asumării până când se pronunţă Curtea Constituţională, vă rog să-l invocaţi", a parat premierul Emil Boc de la tribună. De altfel, faptul să preşedintele de şedinţă, PDL-istul Ioan Oltean, i-a dat cuvântul şefului guvernului, a înfuriat opoziţia, care a reclamat încălcarea regulamentului şi s-a retras de la dezbateri.
PDL "traduce" regulamentul. PNL anunţă o nouă moţiune
Rămaşi în sală, PSD-istul Mircea Duşa şi liberalul Eugen Nicolăescu au cerut verificarea cvorumului de şedinţă, reclamând că acesta nu mai este întrunit, drept urmare asumarea nu mai poate avea loc.
După ce a ameninţat cu tăierea indemnizaţiilor absenţilor, PDL-istul Ioan Oltean a decis că numai el, a interpretat în stil propriu regulamentul:"Doar preşedintele de şedinţă are capacitatea de a sugera dacă este nevoie de cvorum".
El a continuat cu citate din stenograma şedinţei, susţinând că la începutul acesteia îşi înregistraseră prezenţa 338 de parlamentari din cei 470.
"Regulamentar a cerut verificarea cvorumului domnul Duşa. Tot regulamentar apreciez că acest lucru nu este necesar", a spus Oltean.
Cu toate acestea, în sală rămăseseră doar aproximativ 160 de parlamentari ai puterii şi 4 ai opoziţiei, insuficient pentru a asigura cvorumul legal.
Interpretările lui Oltean l-au enervat pe Nicolăescu care a anunţat de la tribuna parlamentului că "la nivelul grupului PNL s-a iniţiat deja strângerea de semnături pentru moţiunea de cenzură".
În cele din urmă, Ioan Oltean a supus la vot propunerea de scoatere de pe ordinea de zi a asumării. "Un vot pentru, abţineri niciuna. Cu o largă majoritate propunerea a fost respinsă", a anunţat PDL-istul, evitând să numere voturile împotrivă care ar fi confirmat prezenţa.
Cele mai importante declaraţii ale lui Emil Boc
- Sesizarea guvernului este legală şi constituţională. Această lege schimbă din temelii educaţia românească.
- Această lege are mutaţii profunde atât în învăţâmântul universitar, cât şi cel preuniversitar. Accentul nu se va mai pune pe reproducerea şi asimilarea informaţiilor, ci pe competenţe. Vor fi opt competenţe cheie : competenţe de comunicare în limba română şi în limba maternă, competenţe în limbi străine, competenţe în matemticvă, ştiinţă şi tehnologie, competenţe digitale, competenţe sociale, competenţe antreprenoriale, competenţe de senzibilizate culturală, competenţa de a învăţa să înveţi.
- Sportul va fi introdus în trunchiul comun, de asemenea şi tehnlogia informaţiilor va constitui o disciplină opţională pentru copiii de I-IV, dar obligatorie după gimnaziu.
- Demiterea rectorului nu se va face abuziv.
- Se extinde autonomia universitară.
- Persoanele aparţinând minorităţile au dreptul să se instruiască în limba maternă. În funcţie de necesităţi se organizează clase cu predare în limba minorităţilor.
PSD vrea si el o nouă moţiune de cenzură
Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a anunţat joi, la Parlament, că opoziţia va depune o nouă moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Boc, având ca temă Legea educaţiei.
"După o consultare rapidă a parlamentarilor noştri, dar şi a conducerii partidului, am hotărât ca împreună cu PNL să depunem mâine (n.r. - vineri) o moţiune de cenzură pe Legea învăţământului. Textul va fi unul comun. Doamna Andronescu (n.r. - Ecaterina Andronescu) s-a ocupat de redactarea acestuia şi sper că mâine până în prânz să depunem moţiunea de cenzură", a anunţat Duşa.
Meciul putere-opoziţie, în prelungiri
După ce ieri au pierdut partida moţiunii de cenzură, Emil Boc rămânând premier, partidele de opoziţie au încercat astăzi să blocheze în Birourile Permanente asumarea guvernului pe legea educaţiei.
Opoziţia a cerut să amâne cu o săptămână asumarea răspunderii, până la pronunţarea Curţii Constituţionale în urma unei contestaţii depuse de Mircea Geoană, preşedintele Senatului.
În condiţiile în care un liberal şi doi PSD-işti au lipsit, puterea a reuşit însă să-şi impună punctul de vedere, dând liber asumării. Singura problemă a lui Boc a fost o întârziere a parlamentarilor care trebuiau să asigure cvorumul de şedinţă care a început cu aproape o oră şi jumătate întârziere.
Mircea Geoană a reclamat un conflict juridic de natură consitutuţională între guvern şi Senat. Curtea ar fi trebuit să discute ieri această cerere, dar a amânat verdictul până pe 3 noiembrie.
După asumare, partidele de opoziţie vor avea la dispoziţie trei zile pentru a depune moţiune de cenzură. În timp ce liderul PNL Crin Antonescu s-a arătat dispus la un astfel de demers, Victor Ponta, preşedintele PSD, a evitat un răspuns clar. La rândul său, premierul Emil Boc s-a arătat convins ieri că astăzi va veni în faţa parlamentului pentru asumarea răspunderii. De altfel, aseară, guvernul a discutat aseară într-o şedinţă prelungită cele peste 1.200 de amendamente depuse de deputaţi şi senatori.