Boc: România poate ajunge sanatoriu de lux pentru corupţi

Preşedintele PDL îl acuză pe Victor Ponta că îşi doreşte reîntoarcerea la Parchetul Naţional Anticorupţie de pe vremea lui Adrian Năstase, care "prindea muşte, nu rechini".

Preşedintele PDL, Emil Boc, a făcut ieri, într-un comentariu despre raportul Comisiei Europene (CE) pe justiţie, o comparaţie între modul în care se făcea justiţie în 2004 şi modul în care se face acum. Potrivit premierului, justiţia la nivelul anului 2011, aşa cum este reflectată în raportul CE, este mai performantă decât în trecut, iar orice om "de bună credinţă poate constata asta".

"Comparaţi performanţele Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA) de pe vremea lui Năstase cu performanţele DNA-ului, DNA care astăzi, alături de ANI şi DGA, este apreciat de către Comisia Europeană", a susţinut preşedintele PDL. El l-a acuzat pe liderul PSD, Victor Ponta că vrea “reîntoarcerea la PNA-ul de pe vremea mentorului său Năstase, PNA care prindea muşte, nu rechini".

"Dacă Ponta, Antonescu şi Năstase ar reveni la putere, România ar fi transformată într-un sanatoriu de lux pentru marii corupţi şi ne-am întoarce la practicile PSD-ului din 2004", a continuat Emil Boc atacul la liderii opoziţiei. Liderul PDL a dat şi câteva exemple de “practici ale PSD din 2004". “În şedinţe de partid se decidea ce sarcini trebuia să dea ministrul de Justiţie, Rodica Stănoiu, justiţiei. Ne-am întoarce la practicile atât de bine cunoscute prin care politicienii făceau scut în faţa justiţiei pentru a-l apăra pe Bivolaru sau recent practicile lui Ponta cu Nicolescu de la Argeş. Domnul Ponta trebuie să înţeleagă că nu prin asemenea practici se consolidează statul de drept în România, să înţeleagă că nu prin ameninţări la adresa procurorilor se poate consolida democraţia în această ţară şi garanta independenţa sistemului judiciar", a adăugat premierul Emil Boc.

USL, “gogoaşa" care se dezumflă

Pe măsură ce semnele pozitive din economie se înmulţesc, "gogoaşa alianţei socialiste" se dezumflă şi începe să scadă în sondaje, a mai spus liderul PDL. El a subliniat că “minciuna populistă a USL a avut şi are picioare scurte", în contextul în care măsurile luate de PDL şi coaliţia de guvernare, care nu au fost deloc susţinute de opoziţie, au salvat economia ţării şi au dus-o pe creştere. Premierul a amintit, în context, de modificarea codului muncii, reforma sistemului bugetar şi reforma pensiilor, dar şi legea educaţiei, reforma noilor coduri judiciare.

Şi, pentru că Victor Ponta a anunţat că USL va sprijini orice fel de măsură propusă de Comisia Europeană, democrat-liberalii aşteaptă din partea social- liberalilor să participe la modificarea Constituţiei, îndeosebi a articolului privind prezumarea caracterului licit al averii. "În raportul dat publicităţii ieri se spune clar că articolul din Constituţie care se referă la prezumarea caracterului licit al dobândirii averilor este un obstacol pentru realizarea unei adevărate legislaţii, care să permită confiscarea extinsă a averilor", a spus purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu.

În final, Emil Boc a provocat USL să-şi retragă proiectul de lege privind confiscarea averilor pentru a-şi dovedi seriozitatea.

CRITICI

Reacţia PNL: confiscarea averilor, "o gogoaşă populistă a PDL"

Liberalii l-au acuzat pe preşedintele PDL, Emil Boc, că preferă să poarte războaie cu opoziţia în loc să dea curs dialogului propus de USL. “Este limpede în acest context că şi tema legislaţiei privind confiscarea averilor nu este decât o gogoaşă populistă a PDL - că tot îi place lui Emil Boc acest termen. Dacă puterea ar fi dorit cu adevărat adoptarea rapidă a acestei legislaţii, atunci ar fi căutat soluţii de consens cu opoziţia, care a depus deja un proiect de lege la Parlament. Agresivitatea pe acest subiect ne îndreptăţeşte să credem că, de fapt, puterea nu doreşte aprobarea unei asemenea reglementări, clienţii săi politici fiind în curând primii candidaţi la confiscarea averilor dobândite illicit", au susţinut liberalii, într-un comunicat de presă.